Разрешаването на конфликта между Русия и Украйна ще е възможно чрез преговори. От Киев вече имат мирен план с десет точки, фокусът обаче е президентът Владимир Путин да се съгласи да седне на масата за преговори. Това заяви посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит, цитирана от БТА.

Тя участва в Международната конференция "Спечелване на мира в Украйна", организирана от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България, която се провежда днес в Централния военен клуб в столицата.

Работим в тясно сътрудничество с нашите приятели от Украйна и те посочват мирен план с десет точки. Ние го подкрепяме, както България и други страни, заяви Смит.

По нейните думи Русия може да установи мир и днес, ако пожелае. Уви, няма признак, че Русия има желание да седне на масата за преговори дори украинците да казват какво ще означава мирът в региона, коментира Смит.

Ще подкрепим всяко международно усилие и държави, които искат да са медиатори, отбеляза тя и добави, че всичко това е, при условие че Украйна е на масата за преговори и процесът се фокусира върху това Путин да седне на масата за преговори.

Признателни сме за това, което България направи за Украйна, каза посланикът на САЩ в НАТО.

Смит подчерта, че на фона на комплексната среда за сигурност САЩ ще продължи подкрепата си към Украйна, но и ще осигури подкрепа на Израел. Тя посочи, че САЩ не просто имат капацитета, но и дълга.

Смит посочи, че хибридните тактики са ключов фокус за НАТО. НАТО разглеждаше конвенционалните заплахи, сега разглежда и пълния спектър хибридни тактики. Това е Алианс, който гледа уверено в бъдещето и е подготвен за него, каза Смит. Всичко, което правим, е да защитаваме хората си, добави тя.

Попитана дали НАТО трябва да реагира по-остро на хибридни и кибератаки, Смит заяви: "Не сме пасивни. Алиансът отговаря много проактивно на такива атаки".