Ирене Мария Планк е начело на посолството на Германия в България от януари 2023 г. Тя е заемала множество високопоставени длъжности в Министерството на външните работи във Федералната република, включително пълномощник по стратегическата комуникация. В предаването на bTV "120 минути" тя даде едно от редките си интервюта за български медии.

Политическата ситуация в България

"За 3 години има шест пъти избори. Това е малко необичайно. Ако погледнем от положителната страна, това демонстрира, че българската демокрация е много жизнеспособна. Но в по-общата картина това демонстрира липса на стабилност, а това не е добре за държавата". Така коментира политическата ситуация в България посланикът на Германия у нас Ирене Мария Планк.

Тя допълни, че по време на пътуванията ѝ из страната през последните месеци навсякъде хората, независимо от политическите си предпочитания, са казвали - "Слава Богу, че имаме правителство".

"Българите искат да има стабилно правителство, и Европа иска правителството в България да е по-стабилно. С нетърпение очаквам да видя какви ще бъдат резултатите от предстоящите избори и се надявам заедно с българите да имаме повече стабилност след тях", коментира още посланикът. Планк подчерта, че за Германия България е "доверен приятел" в региона и разчита на страната ни.

Напрежението между Израел и Иран

Посланикът на Федералната република у нас коментира и напрежението между Израел и Иран, което ескалира през последните седмици.

По думите ѝ евентуална пълномащабна война в Близкия Изток ще има сериозни икономически последствия за цяла Европа - по-високи цени на петрола. "Светът се опитва да успокои това напрежение. Външният министър на Германия г-жа Анналена Бербок посети региона отново - тя вече 7 пъти пътува до този регион от 7 октомври насам (началото на войната между Израел и "Хамас"). Работим в тясно сътрудничество и с нашите европейски партньори - съюзниците от НАТО", каза Планк.

Цените на горивата

Посланикът на Барлин в София не се ангажира с прогноза дали се очаква ново повишение на цените на горивата.

"Според мен Европа е в много добра форма да се справи. Относителният дял на възобновяемите енергийни източници много се повиши - това е начинът. Също да държим стабилни цените на основните продукти", уточни Планк.

Тя даде за пример начина, по който Федералната република се справя с икономическата криза, предизвикана от коронавируса и войната в Украйна: "Германия, която през 2024 г. беше четвърта по индустриално производство, сега се качи на трето място. Сигурна съм, че ще излезем по-силни и по-големи от ситуацията".