Посещението на президента Румен Радев в Естония се отлага, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков 2".

Той и естонският държавен глава Керсти Калюлайд са разговаряли днес по телефона. Предвид състоялата се вчера среща между двамата в столицата Талин в рамките на инициативата "Три морета", на която бяха обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и на инициативата, двамата са взели решение за отлагане на посещението, поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма.

Днес и утре трябваше да се състои официално двустранно посещение на Радев в Естония. Той и съпругата му Десислава Радева трябваше да бъдат посрещнати с официална церемония от Керсти Калюлайд и нейния съпруг Георги-Рене Максимовски.

Освен това беше планирано двамата президенти да проведат среща на четири очи, както и пленарни разговори между двете делегации. След това Радев и Калюлайд трябваше да дадат съвместна пресконференция.

В рамките на посещението си в Талин българският държавен глава имаше договорена среща и с министър-председателя на Естония Юрий Ратас и председателя на естонския парламент Хен Полуаас.

Трябваше да посети и Центъра за върхови постижения за киберотбрана на НАТО в Талин. Организацията, акредитирана към Алианса, е основана през 2008 г. в подкрепа на страните-членки с експертиза в областта на киберотбраната в сферата на технологиите, стратегиите, операциите.