Пороят в Трявна наводни десетки къщи и дори ЖП гарата в града, съобщи кметът на общината Силвия Кръстева в профила си във Фейсбук. Няма пострадали хора. Наблюдава се нивото на микроязовир "Трявна".

"Искам да информирам всички граждани, че към момента положението е овладяно и няма да бъде обявявано бедствено такова! За съжаление, се изля изключително силен порой, който доведе до десетки наводнени къщи, мазета, автомобили и пътища на територията на Община Трявна", каза градоначалникът.

По думите й водата на места е достигнала достигна метър.

"Лошото време доведе до пропадане на конструкцията на сцената на площад "Капитан Дядо Никола" и до счупване на върбата до Кивгирения мост. За щастие, пострадали и бедстващи хора няма. Няма прекъсвания и в електрозахранването на населените места", казва още кметът на общината.

Щетите са за стотици хиляди лева, наводнени са и две общински сгради.

Продължава работа по отстраняване на паднали дървета, отводняване на пътните участъци, а към екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" са се присъединили и доброволните екипи към Община Трявна.

"Реагираме своевременно и на всички сигнали, които постъпват при нас. Нивото на р. Тревненска и микроязовир "Трявна" също е под наблюдение.

Снимка: Фейсбук, група Тревненци

Снимка: Фейсбук, профил на кмета на община Трявна

Продължава и работата по разчистването на прохода Петрохан. Очаква се днес той да бъде отворен за движение, но само в едната лента.

Част от пътната настилка беше разрушена след мощната буря, която връхлетя района.

Върху шосето все още има камъни и паднали дървета, пътят трябва да бъде укрепен.

Багери и фадроми разистват затрупания терен.