Депутатите попълниха състава на 25-те постоянни комисии в Народното събрание, като оставиха вакантни председателските места. След като бъдет обнародвани в "Държавен вестник" във вторник, те трябва да започнат работа по график от сряда и четвъртък.

Времемно заседанията на комисиите ще се ръководят от член на парламентарната комисия, който е бил неин председател в 48-ото Народно събрание, както гласуваха по-рано днес след спорове и дебати депутатите. След като "Български възход" изпадна от 49-ото НС, а влезе ИТН, то партията на Слави Трифонов получава правото да председателства антикорупционната комисия, стана ясно от обяснението на Росен Желязков.

От формацията на Стефан Янев ръководеха комисията за противодействие на корупцията в миналия парламент, а самият той й беше председател. Правната комисия, за която на двустранна среща се договориха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ все още не е ясно кой ще поеме, тъй като според новите правила трябваше да я оглави Радомир Чолаков. Той обаче още предварително си направи отвод в пленарната зала и заяви, че не желае да се възползва от това си право.

Стана ясно, че и договорката за ротационен принцип между първите две парламентарни групи няма да влезе в сила и няма как да бъде оглавена от младия депутат от ПП-ДБ Стою Стоев, тъй като парламентът гласува други правила. Още в първите дни на 49-ото НС ГЕРБ-СДС получиха подкрепа от ПП-ДБ Росен Желязков да стане председател на парламента, а шефското място на правната комисия да бъде отредено за ПП-ДБ, като след три месеца, евентуално, двете формации ще си сменят местата на ротация.

Здравната комисия временно ще се председателства от Александър Симидчиев, който беше зам.-председател в миналия парламент, тъй като председателят от ПП Антон Тонев не стана депутат в новия.

Депутатите отложиха парламентарния контрол за идната сряда, изслушаха вицепремиера Атанас Пеканов за работата по Плана за възстановяване и устойчивост и преди да попълнят комисиите, дълго спориха с размяна на обидни реплики кой и защо спъва работата на Народното събрание.