Производството в България нараства с 20% за първото тримесечие на годината, а износът бележи рекорд, като достига близо 8 милиарда лева, въпреки трудностите пред икономиката на страната. Освен това, тази седмица у нас са дошли представители на голям японски концерн, който има намерение да изгради център за развойна дейност. Задачата на наетите български инженери ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за тази японска компания, каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Лорер припомня, че досега България е избирана за инвестиции заради евтината работна ръка, но това създава проблем, защото този тип индустрия лесно се мести, когато разходите за заплати или енергия станат по-високи. Сега страната ни се променя и става място за умен труд, като целта е поощряване на икономическия растеж чрез иновативни производства. Министър Лорер уточнява, че правителството е заложило милиарди левове в цифрова и зелена икономика, които се очаква да получим в средата на годината по одобрения вече от Европейската комисия Национален план за възстановяване и устойчивост.

По повод големия протест за спиране на обедняването, който организациите на работодателите и синдикатите свикват идната сряда в София, Даниел Лорер каза, че целите на протеста и на правителството съвпадат. Той припомни, че каквото зависи от държавата, за да бъдат увеличени доходите на работещите е направено, а бизнесът е получил помощи заради скъпия ток и газ на стойност 4 милиарда лева. Министър Лорер призова работодателите да са по-детайлни в исканията си, защото да се предоставят енергийни помощи на всички е лесно, но трябва да се носи отговорност и за състоянието на държавната хазна. За да бъде намерено най-доброто решение за най-засегнатите икономически групи, Лорер предлага диалог без крясъци и тайни записи по време на срещите.

В коментар на още от важните за обществото теми, министър Даниел Лорер категорично подчерта, че външната политика на България се определя от правителството, а не от президентството.

  • Каква ще бъде крайната цена на американския газ, сравнена с тази на руския?
  • Възможно ли е възстановяване на отношенията с "Газпром"?
  • Какво да очакваме в антиинфлационния пакет от мерки на правителството?
  • Има ли достатъчно държавни бази, в които да бъдат настанени украинските бежанци, за да не пострада летния туристически сезон?
  • На какво сме свидетели след размяната на остри думи между лидерите на "Продължаваме промяната" и президента Румен Радев?
  • Кога ще падне българското вето върху преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС?
  • Готви ли се за избори партия "Продължаваме промяната"? И за какви?

Отговорите на Даниел Лорер, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Даниел Лорер е министър на иновациите и растежа в правителството на Кирил Петков. Член на Изпълнителния съвет на партия "Продължаваме промяната". Завършил е компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Инвеститор и предприемач с 20-годишен международен опит. Преподавал е в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ "Св. Климент Охридски".

През 2013 г. е съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство на Марин Райков. През 2021 е съветник в кабинета на министъра на икономиката Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност към министерството на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев. Говори иврит, английски, френски, немски и руски език. Женен, с 3 деца.