Политологът Светлин Тачев заяви по Нова телевизия, че Делян Пеевски се е опитал да използва повече власт от това, което му е било позволено и беше наказан. "Влезе в битка с почетния председател, а това е неравна битка. Тъй като Ахмед Доган е естественият лидер на тази формация и като, че ли изходът беше предрешен".

"Виждам, че накрая Доган все пак прехвърля до голяма степен и отговорността на своите структури и изобщо на ДПС - как да действа с Делян Пеевски и останалите. Като по този начин тества какви са настроенията във формацията, спрямо тях", посочи той.

Според Тачев Доган тества доверието на партията спрямо личностите, на които се искат оставки. "Войната, колкото и да се разраства, като че ли Ахмед Доган е по-силният", допълни политологът.

"Имам хипотеза, че ако ДПС се разцепи или тръгне в процес на разпад, с това ще приключи преходът. Защото СДС се разпадна, БСП е в залез и третата политическа формация от прехода, която остава, е ДПС. Ако и тя тръгне в тази посока, на практика завършва формално разпадът на тези партии от 90-те години. С това ще приключим и самия преход", каза Тачев и допълни, че според него Доган няма да допусне това.