Вървим към нови избори и според социологическите сондажи те няма да дадат коренно различна партийна картина, ако не се случи да има нов играч, но той още не е готов - новата партия на Радев. Това прогнозира политологът проф. Димитър Вацов в интервю пред БНР.

Според него новият проект ще стартират наесен.

"Мисля, че сега се прави тестови ход. При служебно правителство неизбежно Радев и Борисов ще се договарят за назначаване на служебен премиер. 60% са на Борисов, другите са на Пеевски. Ако това договаряне е успешно, да очакваме наесен симулиране на проговори с ПП-ДБ и да се обявят за неуспешни, и да се мине към следващи избори. Тогава ще стартира проектът на Радев - ще се направи тройна коалиция", коментира проф. Вацов, преподавател в НБУ.

Според него това е тактиката за избор на времевия прозорец на новия проект. Той ще е популистки, но по-малко от "Атака", и ще събере проруската нагласа.

"Това, което видяхме днес, е предизвестено от скандалите от последните седмици. Но повечето анализатори се надяваха, че ще се стигне до някакъв компромис", смята политологът.

Той определи като "голям политически провал сглобката" и смята, че е трябвало да се стигне до компромис.

"ГЕРБ и ДПС са старите клиентелистки партии. Техният интерес беше да изчистят образа си и да задържат позициите в държавната администрация и регулаторите. ПП-ДБ дойдоха да изчистят този клиентелизъм, но се смени фокусът на политически дебат заради войната в Украйна", коментира проф. Димитър Вацов.

И допълни: "Нямаше воля за разбирателство. Видяхме квотния принцип при избора на двамата съдии в Конституционния съд, привърженици се разочароваха, ПП-ДБ спряха да спазват този формален паритет и поискаха по-сериозни мерки за регулаторите, и затова не се случи ротацията".

Според него раздорът е заради съдебната реформа.