Разликата между това да излезеш на площада и да създадеш нов, алтернативен начин на управление, е огромна, каза пред БНР политологът Иван-Асен Иванов.

"Кирил Петков беше на площада с банер. За една календарна година да се измине този път не е малко постижение."

Запитана трябва ли правителството да се притеснява от онези, които бяха на улицата през 2020 г. Яница Петкова отбеляза:

"Нашето общество не е много склонно да протестира по принцип. Ние сме по-търпеливи. Ще се даде по-скоро шанс на самата коалиция - да се провери как работи", изтъкна социологът Яница Петкова.

От една страна е бонусът на новата власт, от друга страна има натрупана умора в обществото. Съставянето на тази сложна четиристранна коалиция е нещо като въздишка на облекчение, посочи Петкова.

За Иван-Асен Иванов компромисът в четирипартийния формат е голям, но е бил необходим, за да има работещо правителство. По думите му тъкмо липсата на компромис е свалила ИТН от белия кон.

Като проблемна точка той очерта коалиционното споразумение и даде за пример казуса със Стефан Янев и изказването му за войските на НАТО в България.

"Ние вече виждаме проблеми с това коалиционно споразумение."

Премиерът ще трябва да развие някаква сетивност и отрано да усеща назряващите конфликти, смята политологът.

Новото правителство забуксува първите дни заради заложени свръхочаквания, подчерта Яница Петкова.

ГЕРБ ще се опитват постоянно да атакуват новите управляващи, защото самите те са под атака, прогнозира Иван-Асен Иванов. Според него ще има правопропорционална на разкритията агресия.

В момента имаме управляващи, за които няма коректив и които са свободни да правят грешки, непростими за други играчи, допълни политологът.

Яница Петкова е на мнение, че колкото повече е изтиквана в ъгъла и демонизирана, толкова повече ДПС върви към по-остра позиция.

Местните избори ще бъдат изпитание както за коалицията, така ще покажат и отношението към ГЕРБ, посочи тя.

Образът на Ицо Хазарта е на този, който критикува и отправя послания, с които много от по-младите хора се асоциират, като символ на критичната култура. В новия си образ на депутат той сега е от другата страна, а там е много трудно да се отправят критики, коментира Яница Петкова.

Избирането на личности като Ицо Хазарта е естествено изкривяване на демократичния ни процес, но подобни явления се наблюдават не само у нас, изтъкна политологът Иван-Асен Иванов, като даде примери с избора на Тръмп, Зеленски и др.