Кметът на София Васил Терзиев да забрани честванията на "Деня на защитниците на отечеството" или Ден на Съветската армия, поискаха днес в Столичния общински съвет (СОС) общинските съветници от "Продължаваме промяната-Демократина България" ("Спаси София") в декларация, представена в зала от Марта Георгиева.

"Нашата политическа декларация е израз на почит и солидарност с борбата на Алексей Навални, който беше показно убит от режима на Путин. А примерът на неговата непримиримост стана по-силен от всякога", заяви Георгиева, цитирана от БТА.

Същевременно, разбираме, че точно днес в София ще честват убийците му - представителите на този режим, който избива най-смелите си синове, избива украинския народ и нашите сънародници там, режим, който обяви България за неприятелска държава, а самият той е обявен от Европейския парламент за терористичен. Обръщаме се към кмета на София с призив да използва своите правомощия по чл. 12, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да наложи забрана за провеждане на този триумф на смъртта, наречен честване на "Деня на защитниците на отечеството" или Ден на Съветската армия, посочиха от "ПП-ДБ" в декларацията.

Според тях "убийството на Навални е черен ден за демокрацията, защото всички загубихме един от най-смелите и достойните ѝ съвременни защитници, но най-черен е той за самата Русия, която изгуби всеотдаен и смел патриот, който обичаше истински своя народ". Той искаше Русия, такава каквато всички ние я искаме - демократична, свободна, мирна и невойнстваща държава. Затова и режимът на Путин го уби. Преди това той уби Анна Политковская, Борис Немцов, Сергей Магнитски и хиляди дръзнали да изразяват свободна от властта позиция, или просто станали "неудобни", посочиха от коалицията.

Според тях Путин ще настъпва дотам, докъдето цивилизацията отстъпва. Не трябва в нито един момент да забравяме, че най-питателната храна за злото е страхът и бездействието. Не трябва да забравяме, че хиляди политически преследвани, казали и дума срещу режима, са в затворите и лагерите в Русия и над тях тегне същата заплаха, отбелязаха от "ПП-ДБ" (СС).

Последва и реакция на кмета на София по повод на честванията на Деня на защитниците на отечеството, който каза, че, "ако някой иска да протестира, нека иде пред външно министерство". Той съобщи, че от Министерството на външните работи (МВнР) са му изпратили нота с молба "за извършване на съответните действия по компетентност". По думите на кмета тези действия се изразяват в това да бъде осигурено безопасно протичане на проявата.

Кметът подчерта, че той не може да разреши или забрани протеста.

"Забранихме Луковмарш, но там е различно, има различни процедури, когато се организира митинг, шествие и други, каза столичният кмет. Моята позиция съм я заявявал нееднократно за това къде е Русия и къде е Украйна и че ние трябва да бъдем от правилната страна на историята, каза кметът.

Това, което искаме като администрация да направим, е да има улица на името на Алексей Навални и улица на името на Кристиян Таков, заяви още столичният кмет. Той каза, че темата за имената на улиците в София трябва бъде обсъждана, но не е сега моментът за това. Трябва да положим една по-добра основа за развитието на града и чак след това да преминем към идеологически теми, по които винаги ще има различни мнения, коментира Терзиев.