Под 30 гласа не са достигали на "Величие" да влезе в Народното събрание, коментираха социолози след изненадващия обрат в понеделник привечер, когато ЦИК, при 100% преброени протоколи, обяви, че партията остава под чертата с една хилядна от процента - 3,999%. 

"Става въпрос за няколко десетки гласа. Това, което се завърта като число, е 24 или 25. Изчислява се на базата на една хилядна от 2 400 000 или 2 500 000 действителни гласа, зависи как се изчисляват. Една хилядна се равнява на 24 или 25", обясни социологът Светлин Тачев от "Галъп" в "Интервюто в Новините на NOVA".

"Около 25 гласа не достигнаха на партия "Величие" да премине 4-процентната бариера и да влезе в 51-ия парламент", каза и социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч". По думите й такава малка стойност досега никога не е имало. 

"Имали сме случаи на около 2000 гласа, но 25 - не", коментира в ефира на bTV тя.

Според Димитрова "Величие" ще оспорва и ще иска преброяване на част от резултатите. 

"В такъв случай трябва да има решение на съда и да се мине през доста дълга процедура. В този момент имаме такъв резултат от ЦИК, но той оставя висящ, предвид малката разлика, която вади партията извън парламента. Трябва да се има предвид и информацията за влошената работа на комисиите по места от поне няколко вота насам", допълни социологът от "Маркет ЛИНКС" Добромир Живков.

Според тях е трудно да се прогнозира ще има ли редовно правителство след тези избори.

"Много нараства антисистемният вот. Ако видим всички партии, които прескочиха 4-процентната бариера, този вот вече може да стигне между 25 и 30%, което е един натиск върху системните партии да помислят и да съставят правителство. Смятам, че ще има сериозен обществен натиск да има правителство", смята Боряна Димитрова.