Мнозинството отхвърли искането на опозицията правителството да даде информация за мигрантите, докарани със самолетни полети вчера на Летище София от Виена. Предложения на БСП и "Възраждане" въпросът да бъде разгледан в Народното събрание бяха отклонени с гласуване. От партията на Костадинов искаха премиерът Николай Денков да бъде изслушан в четвъртък в пленарната зала по темата, а социалистите настояваха и той, и външният министър Мария Габриел, и председателят на външната комисия в Народното събрание Бойко Борисов да бъдат изслушани от депутатите.

Председателстващата заседанието Росица Кирова отказа да подложи на гласуване искането на Георги Свиленски с аргумента, че е недопустимо депутати да викат депутат на изслушване, визирайки Борисов. В размяната на реплики дори и лидерът на ГЕРБ се обади от място, че няма проблем да говори, но Кирова не подложи на гласуване предложението.

Последваха декларации от "Има такъв народ", БСП и "Възраждане", с които опозицията обвини властта, че крие от българските граждани всякаква информация за връщането на нелегалните мигранти от Австрия.

"Вчера с чартърен полет от Виена до София в 12:10 на обяд беше докарана първата група. Имаше и няколко унизителни момента", започна декларацията си председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Той посочи опита информацията за полета да бъде скрита от информационното табло, като напомни, че въпреки това хората можеха да го следят онлайн в реално време. Мигрантите бяха свалени зад опънати паравани, за да не бъдат снимани от журналистите", обяви Йорданов.

И изрази недоверие, че са пристигнали само 18 чужденци, както е било съобщено, тъй като самолетът "Боинг 737" е със 148 места. Депутатът от ИТН дори обвини, че с него са пристигнали 142-ма души. Малко по-късно е кацнал втори самолет по линията Брюксел - Загреб - София, също изтрит от информационното табло. И това е само първата партида, изреди Йорданов. "А утре колко ще докарат?", попита той.

"Премиерът Денков се оказа лъжец, за пореден път, не и за последен. Вие нямате право да криете от нас и от хората истината. Нямате право да криете тези нелегални полети, все едно внасяте наркотици. Вие за какви се мислите? Да приемеш афганистанци и сирийци само заради безсмислен въздушно-капков Шенген е национално предателство", възкликна депутатът от ИТН. Той предупреди, че престъпността ще нарасне, както в другите страни от Западна Европа с прекомерно много мигранти и попита дали "трябва да изнасилят български момичета, за да осъзнаем, че това е престъпно".

Тошко Йорданов обвини в съучастие и ГЕРБ-СДС и ДПС, като посочи, че тяхната вина дори е по-голяма от тази на ПП-ДБ, "защото ги оставят да вършат престъпления". По думите на Тошко Йорданов с подписаноия от Николай Денков документ всяка страна от ЕС ще може да ни изпрати мигранти срещу "20 хил. евро на глава".

"Ще има "даваш ли, даваш, Балканджи Йово, хубава Яна - давам я срещу 20 хил. евро. на глава", перифразира Йорданов. И завърши със закана към управляващите: "Вие намерихте ли си вече острова, за да ви изпратим на него заедно с мигрантите?"

Снимка: БТА

"Отказът за изслушването и мълчанието по повод връщането на мигранти само засилва усещането, че тук има нещо гнило", включи се по темата и Корнелия Нинова с декларация от името на БСП. Тя напомни, че когато "сглобката обяви, че е подписано споразумението в Австрия, скри от българското общество, че е подписан допълнителен протокол от Съвета на ЕС. В него пише, че се задължаваме да приемем неограничен брой с отговор до 3 дни и в срок от 30 дни. Да, ще дойдат бежанци в българия. На коя друга държава от Шенген е поставяно такова условие за изпълнение на Дъблинския регламент?", попита Нинова.

"Коя друга държава прилага този регламент? Никоя! Ето първото ви предателство. Вие признахте, че България е втора ръка държава в ЕС и не е равнопоставена. Вие сте антиевропейско управление, защото с този подпис признахте, че сте съгласни България да е на втора линия в ЕС", заключи соцлидерката.

Тя разкритикува управляващите за липсата на информация в обществото, като изреди, че сутринта е била обявена бройката 18 мигранти, на обяд - 10, а вечерта пристигнали над 30. "И никаква официална информация", възмути се Нинова. "Шенген по въздух е нищо, още едно признание, че и икономиката ни е втора ръка. Един месец занимавате обществото с ротацията, Ники ли ще пътува, или Габриел ще пътува", упрекна лидерката на БСП, като посочи, че хората не се вълнуват от това.

"Вместо ротация, се разглобявайте, за да гарантираме, че има бъдеще за България и за народа", посъветва тя управляващото мнозинство.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък напомни, че по Наказателния кодекс нелегалните мигранти се водят престъпници у нас, защото са преминали незаконно границата. Костадинов съобщи, че медиите не са показали, че един от свалените от самолета мигранти е бил с белезници.

Костадинов се позова на депутата Коста Стоянов от своята група, който го видял лично. "Един беше свален директно от самолета с белезници, може би вече е осъден", каза лидерът на "Възраждане" и допусна, че въпросният чужденец ще излежава присъдата си в наш затвор. "Това е пример как се крият новини от правителството и неговите медии. Пример как да се борим със системната дезинформация и пропаганда, прокарвана точно от българското правителство", заключи Костадинов.

Представители на мнозинството от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и подкрепящите ги от ДПС замълчаха по темата.