Сигналът е подаден от Мария Ставрева - бивш изплънителен директор на "Еко Глобал", съобщи Дарик радио. Според нея Атанасов със своя заповед от 7 август 2008 г. е разрешил с преференции да се ползват от над 80 хил. души, което според Ставрева не отговаря на действителния брой нуждаещи се. На 21-ви юли миналата година е изпратено писмо от зам.-мининистъра по финанси Кирил Ананиев, с което уведомява кмета внимателно да се запознае с подробностите в наредбата. Аз не се съобразих с писмото на Ананиев, призна днес кметът Славчо Атанасов.
Наредбата е влязла в сила още през 2003 година по времето на бившия кмет на града Иван Чомаков и същият брой пловдивчани ползваха намаление, каза кметът. Защо тогава тази добросъвестна гражданка не подаде сигнал, попита Атанасов. На извънреден брифинг кметът обяви, че заради политическата атака спрямо него е поставен в положение, в което трябва стриктно да се спазва Наредбата и закона. Създадена е комисия начело с зам.-кмета Александър Константинов , която да изготви методиката за издаването на нови платени карти, които ще бъдат компенсирани в съответствие със закона. Те ще бъдат за различен срок и на различна цена, а старите ще бъдат спрени от експлоатация след 15 октомври, когато изтича годишният им срок.
Славчо Атанасов ще се срещне днес с превозвачите и ще уточнят всички технологични подробности по Наредбата. Промените ще бъдат внесени за обсъждане в общинския съвет, а решението ще бъде взето на предстоящата сесия на 17 септември. Писменото становище на общината е внесено в прокуратурата на 5 август.
Парите, предвидени за градския транспорт, няма да бъдат спестени, ще търсим начини за облекчение на гражданите при пътуванията им с градския транспорт, заяви кметът Атанасов.