Националният съвет на БСП се събра на заседание в централата на партията, за да подреди листите и да приеме платформата на коалиция "БСП - Обединена Левица" за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври.

Дора Янкова, член на Националния съвет на БСП и председател на Обединението на жените социалистки, коментира пред журналисти на влизане в сградата, че с по-голямо търпение, с другарство и себеуважение трябва да наредят листите спокойно, още повече че ръководството е имало възможност да разговаря вътре в партията и паралелно с партньорите от обединената левица.

На въпрос дали лидерите ще направят крачка назад от листите, тя отговори: "Имаше такъв разговор, ще видим".

БСП и лявото пространство винаги е било свързвано със солидни хора, с опит, с експертиза, с възможности и обществото очаква и такъв тип хора, които да бъдат в управлението на страната, в законодателния орган, заяви Янкова, цитирана от БТА. Тя изрази надежда такива хора да им бъдат предложени днес в листите - хора, които се ползват с доверие в обществото и в лявото пространство и са силни личности.

Дора Янкова

Снимка: БТА

Попитана дали Сергей Станишев отговаря на този профил, Дора Янкова каза: "За мен, да, изключително подготвен политик".

Депутатът от Бургас Петър Кънев коментира пред журналисти, че най-вероятно пак ще бъде водач на листа.

Петър Кънев

Снимка: БТА

Бившият председател на БСП-София и бивш общински съветник в столицата Калоян Паргов каза пред журналисти, че е готов да води листата в т.нар. лидерски 25-и МИР-София, ако Националният съвет прецени. За мен Сергей Станишев трябва да е водач на листа и неговото място не е в Стара Загора, а в 24-ти МИР-София, коментира още той.

Калоян Паргов

Снимка: БТА

Бившият евродепутат Петър Витанов заяви, че няма да бъде водач на листа и изтъкна три причини. "Първата е, че има по-достойни от мен хора, второ - битката за депутат не е моята битка, и трето, не бих дал името си до някой хора от временното ръководство, не искам да стои там", допълни той.

Петър Витанов

Снимка: БТА