Държавата може да си позволи да плати наведнъж новите изтребители, заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос от БНР дали може да се договори разсрочено плащане.

"В преговори сме още, най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане. Със сигурност военните проекти са скъпо за нас усилие. Това, което съм убеден, е, че F-16 блок 70 е най-оптималният за нас вариант. В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, която е определена от парламента. 2 милиарда са доста пари, но след като това е приоритет, след като сме членове на НАТО, вероятно и това усилие трябва да бъде направено".

По-рано днес Горанов каза още, че не му е известно дали неговото име фигурира сред служителите на финансовото министерство, за които прокуратурата има съмнения за извършено престъпление при раздаването на партийните субсидии.

"Това знае само прокуратурата. Ако ми изпратят призовка да се явя и да дам показания, ще разберете. Има конкретни имена на конкретни експерти, но пак казвам, тук, ако се говори за тезата на прокуратурата, че има извършено престъпление, това тепърва ще се изследва, тъй като дори да допуснем, че тълкуванието, което 20 години сме имали на закона, е некоректно, то нито има умисъл, нито има преднамереност на едни подобни действия. В края на краищата разходите не ги е правила държавата, правили са ги партиите. Но нека оставим прокуратурата да си свърши работата с обследване на конкретните процеси, ако трябва да ги коментираме", подчерта министърът, който участва в дискусия, посветена на недекларираното наемане на работници и служители, организирана от КНСБ.