Асен Василев ще бъде министър на финансите, докато Кирил Петков няма да е част от бъдещия кабинет, формулата за който обявиха преди ден от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това каза в "Лице в лице" по bTV самият съпредседател на ПП Кирил Петков, който открехна завесата за това как практически ще се случи кабинетът. В него Мария Габриел ще е външен министър, а проф. Тодор Тагарев е вероятният министър на отбраната. 

По думите на Петков ще има само един вицепремиер. Министрите сами ще избират своите заместници, а самите членове на кабинета няма да бъдат сменяни, когато след девет месеца начело на Министерски съвет седне Мария Габриел. За да бъде сменен даден министър, ще трябва една от двете коалиции да има мотивирано искане за това, "но подплатено с истински мотиви, а не например с "не го харесвам", обясни Петков. Освен Габриел, други представители на ГЕРБ във въпросното правителство няма да има, твърди още съпредседателят на ПП. 

Освен това по думите му не е имало проблем от страна на партията на Бойко Борисов относно кандидатурата на Асен Василев. 

За останалите имена в проектокабинета Петков каза:

"И в първия кабинет имахме експерти като проф. Тагарев, той надявам се да остане. Мисля, че ще остане, важен е в тази ситуация, отбраната е ключово важна за България. Може един или двама допълнителни експерти, които ни отказаха преди, сега да бъдат част от кабинета. Мария Габриел ще бъде външен министър заради тежестта, която има тя в Европа. Оставили сме финалните разговори с министрите на Денков и Габриел. В момента се сглобява един много силен кабинет на базата на началния, който ние показахме, допълни Петков.

Формацията на Христо Иванов пък е потвърдила неофициално, че е готова да подкрепи подобна форма на управление. Що се касае до това дали ще участват в кабинета представители на ДБ, Петков каза, че се обсъждат такива имена. Той не ги обяви обаче, за да не пречи на провежданите разговори.

"Винаги съм се дразнил, когато някой обещае с тежка дума, и после почва да се оправдава защо не си спазва обещанията. В нашата партия е приоритет да си спазваме обещанията. Направихме го с първия мандат. С втория мандат поканихме Габриел, но не си спазихме обещанието. Затова започнах с извинение в поста си във Фейсбук, но не съжалявам ни най-малко за тази ситуация - с 64 депутати от 240, и с кандидатурата на Габриел, която може да сбъдне европейските ни надежди; и която не е била тук от 2005 г. и няма много от греховете на ГЕРБ, беше компромис, който си заслужава", коментира Петков още веднъж защо партията му е склонила на тази форма на управление.