Премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска дадоха извънреден брифинг във Външно министерство с актуални данни по евакуацията на българите от Украйна. Желание да се приберат в България са изявили 140 души.

"Изчакваме свободни коридори, за да евакуираме българските ни съграждани", каза Петков. Той оправда забавянето с динамично променящата се ситуация там, а външната министърка - и с въведения комендантски час в Киев.

"Има голяма динамика в случващото се в момента. Руските войски се движат доста интензивно, сменят се посоките. В различни части на Киев положението е различно. Уверявам, че МВнР има работещ щаб, който ежеминутно комуникира с Посолството ни в Киев, с другите посолства, с автобусите. Два автобуса ще бъдат паркирани до няколко минути в посолството. Нещата са оперативни, под контрол и с много добра комуникация", увери той.

Той съобщи, че в този момент вече са паркирали два автобуса в българското посолство.в Киев, за да евакуират български граждани.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска съобщи, че комендантският час в Киев - от 17:00 ч. днес до 8:00 в понеделник, затруднява евакуирането на нашите сънародници, тъй като те нямат право да напускат домовете си и да се придвижват. Генчовска увери, че се търси най-удачен начин за осигуряване на безопасен коридор за извеждането от Киев нашите сънародници.

Създадена е специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи за евакуация в Киев. Посредством приложението нашите сънародници вече са информирани за часа и мястото на тръгване, тогава, когато може да се осъществи зеленият коридор.

Българските служби за сигурност търсят възможност за извеждане на българите от Киев в посока за безопасно направление, откъдето автобусите да тръгнат към България.

От Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса, като в тях са и четирима италианци и двама украински граждани, информира Генчовска. Утре от Одеса тръгват два автобуса, които ще бъдат придружавани от полицейски ескорт.

Министърът каза, че са препоръчали на българските граждани, които пътуват с лични автомобили, да зареждат по 20 литра гориво и да поддържат непрекъснато пълни резервоари до напускане на територията на Украйна. На граничните пунктове има наши дипломатически служители за оказване на безпроблемно преминаване през пунктовете и за консулска помощ, съобщи още Генчовска.