Лидерите на новата политическа формация "Продължаваме промяната" - Кирил Петков и Асен Василев, обявиха 5 условия за подписване на споразумение за устойчиво парламентарно мнозинство и правителство след изборите. 

След като вчера бяха в Пловдив, днес бившите служебни министри на икономиката и финансите отидоха в Стара Загора, където те отново заявиха, че тяхната цел е в следващия парламент да имат 121 депутата, като подчертаха, че искат кабинет, който да работи пълен мандат от 4 години.

"Идеята е, че за да се състави правителство, за да не изпаднем в това, което се случи в 46-ото НС, имаме няколко принципа. Първото е да не се увеличават данъците, но да си ги събираме всичките данъци. Вторият принцип е да се спрат всички течове в държавата, така че да може да се използват парите на всички работници и всички фирми - да плащат данъци ефективно. Третото нещо, което за нас е важно - наистина да тръгне да работи образованието, всяко дете да има достъп до качествено образование. И на не последно място - да забравим за лечението в чужбина, да можем да се лекуваме в България качествено и без да се доплаща", изброи първо Василев.

На въпрос има ли ограничение за партиите, включително ГЕРБ и ДПС, той отговори:

"Всеки, който припознава тези цели, който е готов да работи без корупция. ГЕРБ, ако кажат, че не е ОК да има инхаус поръчки, че не е ОК да има договори за 20 млн., а поръчки за 200 млн. по тях, ако са ОК където има престъпления, те да се разследват - както сме ги пратили вече в прокуратурата 56 договора на АПИ, ако те са ОК с това, това е конструктивен разговор, който може да се проведе, ако не са, значи...".

Тук се намеси Петков, който заяви:

"Само да кажем, и други условия - както всички знаем, прокуратурата не работи, и ние го усетихме, 4 месеца давахме папки и все едно ги пускахме в празни пощенски кутии - ако всички се обединим, че трябва да имаме нов главен прокурор, реформа в съдебната система, така че наистина да разчитаме на нашите съдилища, ако кажем, че КПКОНПИ трябва да е с ново ръководство, което наистина да е много стриктно срещу корупцията...".

На поредно питане дали наистина биха се съгласили на коалиция с ГЕРБ и ДПС, той отвърна:

"Тези условия са важното нещо, това е въпросът. Ние искаме в следващия парламент да работим със 121 души, които имат същите виждания, ако всички ги спазват, ще говорим с всеки, но от това, което сме видели ще е много трудно те да си признаят грешките...".

Преди дни той допусна разговори с двете партии имат нови лидери, които признаят "ужасяващите грешки" на сегашните си ръководства.

Според лицата на "Продължаваме Промяната" засега най-близо до тези критерии отдясно са "Демократична България", а от левия политически спектър "Изправи се БГ! Ние идваме!".

На въпроса как с дясна политика се постигат леви цели, каквито намерения завиха, Петков и Василев обясниха, че дясна политика означава да не се вдигат данъците, а да се събират, държавната намеса и регулация на бизнеса да бъде възможно най-малката, като в същото време образованието и здравеопазването работят добре, а пенсионерите не живеят под прага на бедността.

"Не ни приемайте като нови в страната, аз от 15 години съм тук, работя тук и тук плащам данъците си", изтъкна Петков.

Той разказа, че съпругата му има малка сладкарница в София, в която предлага най-вкусните торти "Гараш". Тя знаела много добре, че за да спечели 1200 лева, трябва този месец да продаде поне 300 торти.

Запитани дали вярват на президента и ще призоват ли категорично да бъде гласувано за него отново, Петков отговори:

"И двамата в един глас го казваме - абсолютно да, този човек заслужи нашето доверие, когато 4 месеца имахме общи принципни посоки и той нито веднъж не каза: "Момчета, не правете това, или - наемете този човек, не уволнявайте този човек". Имахме пълната свобода, категорично заставаме зад него".

На въпрос на гражданин Петков отговори категорично, че няма намерение да ходи до канадското посолство в Букурещ, за да получи документа, че вече не е гражданин на страната, където още през лятото съобщи, че е изпратен.

"В следващите 60 дни имам друга работа, а и не искам това кой да участва в управлението на България да зависи от административен акт на чужда държава. Аз съм направил своето волеизлияние да се откажа от канадското си гражданство навреме и съм върнал канадския си паспорт. Може би знаете какво означава това - че се отказвам от 1000 долара месечно към пенсията си и от техните социални осигуровки. Така че чакам Конституционният съд да потвърди, че съм прав", изтъкна той.

Вижте цялото изявление на двамата в Стара Загора, където започна подписка за регистрацията на "Продължаваме промяната":