Президентът Румен Радев ще приеме в петък кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание Асен Василев, на когото съгласно конституционната процедура, връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Срещата е от 17:00 часа на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ден преди връчването на мандата, това, което е ясно, е, че зад кабинета "Василев" застават твърдо "Продължаваме Промяната", БСП и "Демократична България". Общо в пленарната зала трите формации имат 109 гласа. Към тази подкрепа, макар и все още под въпрос, могат да се прибавят и 6-те гласа на независимите народни представители, които си тръгнаха от "Има такъв народ". Всеки от тях ще гласува по съвест, но ако са единни - то новото правителство може да разчита на 115 гласа. Недостатъчни, за да поеме управлението на страната, коментира Нова тв.

Ако в оставащите часове от "Продължаваме Промяната" не успеят да намерят липсващите поне шестима народни представители, сценариите са два:

  1. Номинираният за премиер Асен Василев връща мандата на президента Румен Радев неизпълнен.
  2. От "Продължаваме Промяната" решават да опитат до последно - предлагат състав на проектокабинет и държавният глава го предлага за гласуване в пленарната зала.

При неуспех и в двата случая по Конституция се пристъпва към втори опит за съставяне на правителство в рамките на 47-то Народно събрание. Президентът Радев връчва мандат на втората по големина парламентарна сила - това е ГЕРБ-СДС. Те вече заявиха, че ще върнат веднага папката и искат нови избори. Тогава има и един последен шанс - държавният глава избира трета партия, на която да даде шанс за кабинет.