Запълнен с консултации последен ден от седмицата. Най-напред президентът Румен Радев препита партиите, влезли в парламента, какви са намеренията им, дали са достатъчно сериозни, че да стигнат до формулата за съставяне на правителство.

От шестте политически сили само ГЕРБ-СДС не се явиха с аргумента, че диалогът вече многократно е бил нарушен.

Надеждите на президента

След консултациите Румен Радев открои като много важно, че предлаганата формула за съставяне на управление позволява всяка партия да тежи не толкова с броя на депутатите си, а със своите приоритети и идеи за намиране на изход от социалната и икономическа криза, за демонтаж на порочния управленски модел, за справянето с корупцията, бедността и неравенствата.

Радев изрази и задоволството си, че този път формулата, която се предлага, е различна, не е търсене на коалиция, а обединение около ясни цели, приоритети и механизми, с които да бъде реализирано едно управление, а не около персоналния състав на Министерски съвет.

По думите на президента формулата е ясна - търсене на диалог, конструктивност, отвореност и намиране на приемлив компромис.

Румен Радев даде да се разбере, че от изхода на партийните консултации зависи кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство, т.е. няма да бърза.

ИТН тръгна към управлението

В очакване на мандата победителите в изборите "Има такъв народ" без да се бавят започнаха срещите си с потенциални - не коалиционни, партньори. С всички без ГЕРБ-СДС - в три дни, в Народното събрание.

ИТН и ДБ например почти се прегърнаха. След срещата им, провела се първа в дневния ред на победителите, и двете партии декларираха, че имат еднакви политически цели за реформа в правосъдието: сменят Гешев, сменят ВСС, премахват специализирания съд и прокуратура; изправят се пред предизвикателствата на Плана за възстановяване и развитие. "Така че основните ни посоки са едни и същи", коментира Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН, определяйки разговора като конструктивен.

Горещият картоф в отношенията им е ДПС

Мнозина се изненадаха, че ИТН ще преговаря с БСП и ДПС, които доскоро определяше като партии на статуквото.

Но ако БСП сякаш "минава между капките", не така стои въпросът с ДПС. Христо Иванов, председател на ДБ, призна правото на мандатоносителя да прецени с кого да разговаря (преговаря). Не ни притеснява да се започне разговор с ДПС, а това те да останат в разговора и да бъдат част от крайната конфигурация, отбеляза Иванов и добави: Може би има разум в това да се стартира един процес във формат, в който нито един от участниците не може да бъде решаващ.

Прави впечатление приоритетът, поставен от Иванов: следващото управление да бъде имунизирано от най-добрите експерти по дълбоката държавност - ДПС (има предвид дълбоката държава).

Йорданов на свой ред натърти на намерението, че "това няма да е коалиционно правителство" и никой не може да забрани на някого да го подкрепи. И БСП, и ДПС, и ДБ, и "Изправи се БГ! Ние идваме!" могат да гласуват за това правителство, ако припознават политиките, провеждани от ИТН, категоричен бе Тошко Йорданов.

"От Изправи се БГ! Ние идваме!" вече заявиха, че няма да подкрепят правителство с участието на ГЕРБ и ДПС. Подкрепа от ГЕРБ и от ДПС би била токсична прегръдка, която да убие очакванията на хората за промяна, почтеност, прозрачност и публичност, заяви Мая Манолова. 

Самото ДПС напомни, че винаги са били гарант за сигурността, стабилността и демокрацията в страната.

В събота и неделя програмата на ИТН е наситена със срещи с останалите: в първия ден с "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "БСП за България", през втория - с ДПС.

Намеренията на трите партии

Лидерът на групата на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова заяви, че партиите трябва да спрат да правят своите партийни сметки, за да бъде сформиран кабинет. Че няма да допуснат да бъдат "извивани ръце", да се "натискат" и шантажират участниците в следващото мнозинство и кабинет чрез конструкцията на "златния пръст".

След като президентът Радев заяви, че от БСП зависи постигането на устойчиво парламентарно мнозинство, председателят на партията Корнелия Нинова каза, че в разговорите с ИТН гражданите могат да разчитат на БСП за разум, надпартийно мислене, грижа за тях, за да се състави редовен кабинет, защото трети избори ще са изключително тежки за страната.

За ДПС съставянето на правителство с ясни приоритети и срокове за изпълнение е от историческа важност в момента, но по-важното е и каква програма ще се изпълнява, каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Може да се очаква, че и на срещата с ИТН (както и тази с президента) ще напомни, че още преди години са призовавали да се направи програма с ясни национални приоритети и да се търси широка подкрепа в парламента. Но днес, по думите на Карадайъ, има добра основа за диалог това да се случи.