Мисия на Партията на Европейските социалисти (ПЕС), ръководена от генералния секретар на ПЕС и депутат в Германския Бундестаг Ахим Пост и председателят на Женската организация на ПЕС Зита Гурмай, пристига в София утре, съобщават от партийния пресцентър.

Визитата има за цел да се запознае с факти за домашното насилие в България и да продължи започнатия диалог по темата с Българската социалистическа партия.

Участниците в проучвателната мисия на ПЕС ще имат в София официална среща с председателя на БСП, Изпълнителното бюро на партията и ръководството на парламентарната група на българските социалисти.

"ПЕС се обяви в подкрепа на ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие (Истанбулската конвенция).

За нас борбата с насилието върху жени и деца и домашното насилие е червена линия и политическото семейство на европейските социалисти настоява партиите-членове на ПЕС да предприемат конкретни мерки в тази посока. Надяваме се да продължим започнатите по тази тема разговори с колегите от БСП", каза преди отпътуването си за София генералният секретар на ПЕС Ахим Пост.

В програмата на мисията освен официалните разговори с БСП са включени още и срещи с неправителствени организации, социолози, политолози, университетски преподаватели, с домакинството на Фондация Фридрих Еберт, Бюро България. Мисията ще приключи в петък с посещение в кризисния център за жертви на домашно насилие в София.

Решението ПЕС да изпрати проучвателна мисия в България бе взето на президиум на ПЕС през март, а съставът й бе определен по време на изнесено заседание на президиума проведено в латвийската столица Рига преди месец.