Еднократна помощ в размер около минималната пенсия за всички пенсионери се обсъжда да бъде отпусната от 1 юли, съобщи преди 2 дни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. След 19 май ще бъде свикано заседание на тристранния съвет и ще има решение по въпроса, добави той.

Менда Стоянова обясни, че към днешна дата разчетите не показват,, че можем да имаме такова преизпълнение на приходите, което да позволи на всички пенсионери да бъде направена индексация или повишение на доходите.
Трябва да се намерят средства пенсионерите с най-ниски доходи и социално слабите да бъдат макар и частично компенсирани заради инфлацията, депутатката от ГЕРБ, цитирана от БТА и "Фокус".

От началото на годината Националният статистически институт отчете инфлация на малката кошница около 4,6 процента - цифрата не е стряскаща, но засяга основни храни и от там най-бедната част от населението - пенсионерите и социално слабите, посочи Стоянова и призова правителството да направи всичко възможно, за да подпомогне най-бедните и засегнати от инфлацията слоеве.

Много искаме да вдигнем заплатите и пенсиите, каза вчера премиерът Бойко Борисов. По думите му, до средата на юни ще се знае с какви възможности разполага бюджетът, когато щели да излязат финансовите разчети на министър Симеон Дянков.