Делян Пеевски направи изявление след тричасово заседание на oбластните председатели на ДПС, свикано по негова инициатива в столичен хотел. Сбирката беше закрита за медиите, но се предполага, че на нея е обсъждана ситуацията в партията. След заседанието той направи изявление и призова на среща почетния лидер на партията Ахмед Доган.

Снимки от днешната среща ВИЖТЕ ТУК>>

"Колегите в ДПС призоваха за пълно обединение между мен и Ахмед Доган", заяви председателят на ДПС Делян Пеевски, цитиран от БНТ. "Днес го призовавам и му казвам - аз съм готов да се срещнем. Колегите също са готови да се срещнат с него. Ние трябва да сме едно и да не си цепим партията", добави той.

"Трябва да бъдем обединени, призовавам д-р Ахмед Доган към обединение на ДПС. Това никога няма да си го простим и двамата с д-р Ахмед Доган - ако партията се разцепи по оста Доган - Пеевски. Това е абсурдно и ние двамата носим отговорност това да не случи", заяви още той пред журналисти.

На въпрос защо почетният председател на Движението не се среща с него, Пеевски отговори: "Аз лично обяснение за това нямам. Всичко, което имам, го казах в декларацията. Повече не искам да съм многословен. Нека това го оставим между мен и г-н Доган. Това не е тема за медиите. Днес го призовавам и му казвам, че съм готов да се срещнем, колегите - също".

Пеевски обясни, че част от колегите му в партията са "изключително тормозени последните дни, заплашвани, натискани". Посочи още, че всички ще подадат жалби по надлежния ред.

"Никой не може да си позволи, най-малкото няколко деребеи, които искат да я разрушат заради своите амбиции. Колегите това не го приемат и настояват да сме заедно", заяви партийният лидер.

Попитан кои са дерибеите и има ли общо Джевдет Чакъров с тях, Пеевски каза, че лично Чакъров е звънял на част от хората в структурите да не идват на срещата в София.

"ДПС постигна резултат да е втора партия, да има 47 депутати и никой не може да си позволи това да се счупи. От моя страна тема няма - аз съм готов да сме заедно, искам да сме заедно и ДПС да върви обединено напред. "Няма да разиграваме държавата. Ако от писмата видим, че има шанс за мнозинство, взимаме го и продължаваме", допълни Делян Пеевски.

Парламентарната група ще реши кой да вземе мандата.

"Мога да го взема и аз, с излъчен кандидат за премиер, но аз няма да съм кандидат за премиер", каза още Пеевски.

Вчера Пеевски също излезе с изявление до медиите, в което заяви: "Всеки, преживял дълго време в политическия живот знае, че твърде често и лесно могат да се пресичат граници. И това винаги се е смятало за част от неписаните правила на играта. Но, дори и в тази игра има граници, които не се преминават. Никога и по никакъв повод". С тези думи започва обръщението му към членовете и привържениците на партията, разпространено от пресцентъра на политическата формация.

"Като политик аз мога да приема много неща и съм доказал, че мога да ги преодолея и въпреки казаните тежки думи и противопоставяния, съм съумявал да намеря диалога и балансите", заяви още той.

Пеевски вчера бе категоричен: "Едно нещо няма да приема, няма да допусна и няма да подмина - никой, независимо от мотив, мерак, личен или групов егоизъм, няма право да ме противопостави с почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Да съм ясен - противопоставяне Доган-Пеевски няма и не може да има! Конфликт Доган-Пеевски няма и не може да има! Тема Доган-Пеевски няма и не може да има!".

Ден по-рано - в събота, в сараите на Ахмед Доган на "Росенец" се събраха 17-те депутати, послушали го да не подкрепят кабинета "Желязков" на ГЕРБ-СДС. След срещата пред медиите Чакъров заяви: "Връщане назад няма и ДПС трябва да се върне в своя нормален вид и своята автентичност". Той коментира, че решенията в партията трябва да се взимат от колективните органи, и то след обсъждания.  

Днес в трите големи телевизии интервюта дадоха представители на Движението, които говореха за "дерибеи", опитващи са да вбият клин между Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Най-образен бе Хамид Хамид, който каза пред bTV: "Отношенията между Ахмед Доган и Делян Пеевски са повече от тези на баща и син. ДПС е един отбор. Винаги, когато ДПС е трябвало да се разделя с някои дерибеи, те са поставяли лични интереси, но за първи път се поставя въпроса за Ахмед Доган. Хората по места са против деребеите".