Промените в Конституцията ще бъдат приети на първо гласуване още през първата, най-късно до втората седмица на октомври, гарантираха депутатът от ДПС Делян Пеевски и съпредседателят на ПП Кирил Петков в кулоарите на НС.

"Втората седмица, може би дори първата, ще мине първо гласуване", прогнозира Пеевски в кулоарите на Народното събрание. "Всички промени, които са за първо гласуване, са сигурни", каза той. Останалите промени ще се правят между първо и второ четене. Той не се спря в конкретика на корекциите с довода, че все пак първо думата има пленарната зала. "Нека да приемем на първо четене, все пак да не предопределяме решенията на залата, а след това ще ще разговаряме", добави Пеевски.

Промените в Конституцията могат да минат на първо четене в комисия още в началото на октомври, потвърди и Кирил Петков в изказването си пред медиите.

Вчера стана ясно още, че ДПС подкрепя и още едно предложение - за вписването в Конституцията на членството ни в НАТО и ЕС. Това беше предложение, лансирано от Елена Поптодорова, Соломон Паси и Росен Плевнелиев. "Чухме за тези призиви, ние ще ги подкрепим. Ще разговаряме с колегите, мисля, че това е най-важното. Пътят на България е ясен - НАТО и Европейския съюз. За нас е възможно и правилно това да бъде записано в основния закон на страната", подчерта Пеевски.

Междувременно в кулоарите лидерката на БСП Корнелия Нинова беше категорична, че социалистите няма да подкрепят нито един текст от промените в Конституцията. Тя подчерта, че депутатите на БСП не приемат нито смяната на националния празник, нито разрешението за двойното гражданство, нито включването на членството ни в НАТО и ЕС в основния закон и забраната за референдуми по тези теми.

"През Конституцията да забраниш на народа да се произнася по тези въпроси - не даваме и един глас за тези промени", каза Нинова.

Пеевски пък от своя страна обяви, че още днес ще инициира нов избор на състав на Инспектората на Висшия съдебен съвет, чийто мандат отдавна е изтекъл. Аргументът му за спешност сега е случаят "Дебора", по който Инспекторатът не е направил нищо.

"Получих отговор как нищо не могат да направят по съда и нищо не е нарушено. Вие как си го представяте?! Като видяхте това момиче - има ли нарушение... Възмутително! Днес ще искаме старт", каза той.