Скандален е фактът, че министърът на отбраната Тодор Тагарев игнорира парламента от ритуала с бойните знамена на Богоявление. Този акт е грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента. Напомням на министъра, че България е парламентарна република, а той, както и всеки министър и кабинет са назначени от парламента. Това се казва в официална позиция на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, публикувана в страницата на ДПС във Фейсбук по повод разразилия се скандал за това, че не е имало народни представители и председатели на парламентарни групи на традиционния водосвет на бойните знамена на Богоявление вчера.

Пред журналисти във Виетнам председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще поиска информация от Министерството на отбраната дали са били поканени депутатите. "Предполагам, че става въпрос за недоглеждане, все пак Богоявление като християнски празник и Йорданов ден би трябвало да обединяват, защото това са общи празници", добави председателят на Народното събрание.

 

Делян Пеевски обаче бе много по-критичен към военния министър.

"Съветвам го, уютно седнал в топлия си кабинет, да отвори Конституцията, да я прочете много внимателно и да осмисли много точно мястото си като представител на изпълнителната власт, като слуга на народа. Още повече, че точно той - Тагарев страхливо избяга от отговорност, като не пое нито едно важно решение, което можеше да вземе сам, а прехвърляше на парламента да изпълнява евроатлантическите ангажименти на държавата. А той се оправдаваше, че пътува я за Бургас, я за друго място", допълни той.

Председателят на ПГ на ДПС бе категоричен, че няма да бъде допуснато парламентът да бъде унижаван от един министър.

"Настоявам Тагарев да се яви пред Народното събрание и да поеме отговорността си пред тези, които са го избрали на поста. Ние, парламентаристите, сме тези, които сме получили доверието на хората и ще защитим парламентарната република и конституционно установения ред на правовата държава. И няма да допуснем никой овластен да се опитва да се упражнява в собствена полза върху Конституцията, за да запази личния си интерес", заключи Делян Пеевски.

От Министерството на отбраната пък лаконично обявиха пред БНР, че е спазен държавният протокол при организацията на водосвета на Богоявление. От ведомството допълниха, че протоколът не е променян от над 20 години и отбелязаха и че са "отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната".