Повечето политически сили спазиха наложилата се традиция от последните години да не дават пресконференции в изборната вечер и дадоха предиимство на Фейсбук и писмените позиции, разпространени през социалната мрежа.

Въпреки отчетливата разлика на ГЕРБ пред всички останали, от формацията засега не планират да дават брифинг, предаде екип на БНТ от централата на партията. Политиците от формацията на Бойко Борисов засега пазят мълчание и не говорят, като пазят същия модел на поведение от последните няколко избора.

Единствена реакция дойде от лидера на ГЕРБ, който отправи благодарности към избирателите, които са дали подкрепата си и хората, работили за убедителния резултат. 

Предпазливостта на трите формации след ГЕРБ може да бъде обяснена с очерталия се фотофиниш за второто място и разлики в рамките на процент - процент и половина. Така никой от евентуалните претенденти за второто място - ДПС и ПП-ДБ, както и третите засега "Възраждане", не се наемат да излизат пред камерите и микрофоните тази вечер. 

Според социолозите всичко под 3 процента е в рамките на статистическата грешка и обрат може да има до самия финал на броенето на гласовете, тъй като на практика трите формации след ГЕРБ сае подредиха на своеобразен фотофиниш.

От ДПС ще коментират вота вероятно в понеделник и няма да дават пресконференция тази вечер. Лидеерът на Движението Делян Пеевски излезе с позиция единствено във Фейсбук. От "Възраждане" също няма да се появят пред журналистите, а техният лидер излезе с видеообръщение във Фейсбук с първоначален коментар, като очаква да се нареди на второ място след ГЕРБ и отсега заяви, че няма да подкрепи никое друго правителство, освен ако не е с мандат на "Възраждане".

От ПП-ДБ също не излязоха пред медиите, но ПП публикуваха позиция и дадоха заявка да бъдат опозиция на ГЕРБ и ДПС, както и на хипотетичния трети играч за коалиция.

"Ще използваме подкрепата, която ни дадохте, за да бъдем силна опозиция на плановете на Борисов, Пеевски и трети смокинов лист да ни върнат към годините на постната пица и рекета", заявиха от ПП, като от ДБ засега мълчат.