"Разумът надделя!". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира във Фейсбук избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

Бившият премиер публикува снимка, на която са той и новоизбраният шеф на парламента и написа: 

"Пръв сред равни - Вежди Рашидов! Той живее така, така и ще работи".

Пред медиите в кулоарите на Народното събрание лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията й остава на същата принципна и безкомпромисна позиция, че правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма да подкрепят.

"Лично Вежди Рашидов ме помоли, бяхме диалогични. Днешното мнозинство беше необходимо и задължително вече за България", добави тя.

По думите ѝ има възможност за съставяне на правителство и с други мандати.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев обясни, че вчера Рашидов е наложил тон, който е обединил всички депутати. 

"Днес виждаме от него съвсем друг тон, включително и на депутати от ГЕРБ, които му подвикваха какво да прави. Уважително е, че той събра 121 гласа, но той е фасада на възможността да се избере една истинска фигура за председател на НС", посочи той

"Ние и ГЕРБ оттеглихме нашите кандидати, БСП също, а това, което се случва в момента, е невъзможност за постигане на нормален разговор. В момента сложихме една фасада и казахме, че уж нещо се случи. А при гласуването на първия закон какво ще се случи?", попита Василев. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък каза, че за тях Вежди Рашидов не е консенсусна фигура. По думите му 4-те партии, които са го издигнали и избрали, са отказали да търсят консенсус.

"Имаше два пътя: единият беше пътя на консенсуса, в който 240 депутата да намерят как да гласуват заедно. Ние търсихме формула, която да обедини всички. За да бъде една личност консенсусна. Вежди Рашидов от наша гледна точка не може да бъде консенсусна личност, има доста богата и добре известна биография. Още вчера БСП даде сигнал, че е готова да застане зад принципа на старшинството, този вариант е неприемлив за "Демократична България" и ПП. Аз на последния председателски съвет не съм присъствал. Какъв ще бъде курсът на БСП ще видим", добави Иванов. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви от своя страна, че в момента е трудно да се каже дали има мнозинство.

"Може би ще говорим за плаващи мнозинства", лаконичен бе той и прогнозира, че срокът на работа на парламента ще бъде няколко месеца.

Също толкова немногословен бе и председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ: "Не може да се говори за управленско мнозинство, но е възможно да има разговори".