Всичко, което се случва в България през последните 6 месеца, е историческо - исторически визити в Москва, исторически контакти на Балканите. Аз съм историк и затова съм по-сдържан в тези оценки. Това заяви по БНТ Георги Първанов, президент на България (2002-2012) в коментар за изтеклото европредседателство на страната ни.

По думите му това председателство е успешно, но то и не може да бъде неуспешно, тъй като всяко председателство е част от една рутина в рамките на Европейския съюз.

"Това, което може и трябва да се изтъкне, са резултатите по отношение на темата Западни Балкани. Няма да крия, че бях скептик, тъй като съм участвал в Солунския форум по време на председателството на Гърция преди 15 години, когато имаше документи, имаше една ясна перспектива за една част от страните на Балканите - в това число и за България. Нашето председателство започна по-трудно, по-мудно и аз очаквах да има просто някакви шаблонни, стандартни документи... Слава Богу, видяхме европейска перспектива за някои от нашите съседки. Това само може да ни радва", коментира Първанов.

Най-голямата сметка за евентуалното членство на Македония в НАТО и Европейския съюз я плати София. Приемането на тази формула - Северна Македония - изцяло устройва Гърция, защото снема македонските претенции към античната история, но не снема претенциите към съвременната история - историята от времето на Самуил насам - Средновековието, Възраждането, борбите за освобождение на Македония, които са част от българската история, отбеляза Първанов.

За всичко това не става и дума. Ще изчакаме 2 август и, уви, очаквам пак да има претенции към българската история, т.е. нашият проблем не е решен, изтъква той.

Първанов подчерта, че според АБВ името Северна Македония не е приемливо. Той посочи, че партията е реагирала с остра декларация, "защото така, както последното име Илинденска Македония беше откровена претенция към илинденската история, която е обща, така и Северна Македония съдържа претенция към пиринския край".

Президентът изрази опасение, че след като не стана дума с позитивизъм за снемане на претенциите към България, те ще бъдат продължени и развити.

По мнението на експрезидента събитията са показали, че "на Балканите има нов лидер - това е американската дипломация".

Първанов смята, че има твърде голям интерес към Балканите. "Не само Русия, не само Европа, Китай се намесва и, разбира се, американският интерес."

Георги Първанов изтъкна, че е налице радикализиране в резултат на слабостта на Европа и по-точно на европейските лидери. По думите му Юнкер, например, е израз на слабостта на Европа.

"Но да не персонифицираме. Това се отнася до държавните лидери. Затова виждаме един Тръмп, който идва, раздава задачите, удря по масата. Виждаме обаче от другата страна един Китай, който идва с лидерска претенция на Балканите, но подплатена с конкретни инвестиционни намерения и проекти. Това е голямата разлика между Европа, Щатите от една страна и от друга страна - Китай."

Като "изхвърляне" Първанов определи искането на Доналд Тръмп 4% от БВП на всяка държава от НАТО да бъдат заделяни за отбрана. Той посочи, че е бил президент на Република България по времето, когато бюджетът, заделян за нуждите на отбраната беше 2,6%, което е много висок процент. Той се съгласи, че сега трябва да се заделят повече ресурси, но по-важно е да се види къде се коренят тероризмът, новите предизвикателства.

Той припомни Арабската пролет, ударите, които бяха нанесени, за да донесат демокрация и попита дали те действително донесоха демокрация в Ирак, в Афганистан, в половината от страните на Арабския свят.

Според Първанов те са отворили много по-широк фронт на тероризма.

"Сега стои въпросът тези пари, които ще се заделят - повече, за какво се дават? За какъв тип модернизация на армията? За мен е особено важно това да са пари, които отиват за средства, противодействащи на тероризма, а не изобщо."