Най-логично изглежда правителство на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, но хората ни казват, че не трябва да се търси само аритметиката, защото политиката в България е станала много грозна и те търсят екзотични алтернативи. Такъв прочит на резултатите от вота направи социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан" в интервю за БНР.

Евентуалният вариант на кабинет ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН "не трябва да изглежда като някаква коалиция, не трябва да е много политическо, а трябва да е работническо", конкретизира Симеонов.

"Това, че ГЕРБ бият с много, не значи, че хората отново са заобичали много ГЕРБ. Те чакат следващия голям, който ще предложи промяна. Желанието за освежаване е пълно. Трябва да се направи вариант на служебно правителство, но с ясна програма и без експерименти", препоръча той.

"Каквото и да се направи относно съставяне на правителството, трябва да се направи с внимание към тези българи, които днес са избрали екзотично изглеждащи алтернативи", обърна внимание политологът.

Симеонов подчерта защо онези, които ще правят правителството, не трябва да залагат само на математиката.

"Когато току-що си получил наказателно електорално поведение или въздържане от гласуване, си длъжен да търсиш не само аритметиката, но и красотата в политиката. А хората ни казват, че политиката в България е станала много грозна - едните и другите са маскари, затова търсим нещо трето, дори при по-малките партии. Ще трябват някакви креативни рецепти, ще трябва да се търси кабинет, който да свърши работа", смята Първан Симеонов.

Анализаторът не се наема да назова името на формацията, която ще бъде на второ място, като подчерта, че трябва да се въоръжим с търпение, за да узнаем коя ще бъде тя, като добави, че ГЕРБ печелят изборите съвсем ясно и отчетливо. По думите му борбата за второто, третото, четвъртото място ще се реши накрая.

"Имаме оранжев картон спрямо политическата прослойка на тези избори. Това не прилича на политическа криза, а на криза на демокрацията", обобщи резултатите от вота "2 в 1" Първан Симеонов. И добави още една ясна тенденция от днешното гласуване.

"Има антизападен протест. Не точно протест срещу Запада, а протест срещу начина, по който ние разказваме Запада... Растат протестните настроения. Това отваря нишата за нов играч, голям, който лека-полека се очертава в президентството", прогнозира той.

Според него сигналът от вота днес е "хора, спрете се с изборите".

"Тези избори могат да бъдат разпознати като ненужни, насилствени. Това се изразява в ниската активност. Оказва се, че "отдолу" е имало търсене за нови неща - това показват гласовете за "Величие". "Не подкрепям никого" също е над 3%. Това означава намаляване на интереса към политиката и търсене на протестни, на наказателни опции", коментира Първан Симеонов.