Политическите сили в 46-ото Народно събрание одобряват предсрочните парламентарни избори да са заедно с първия тур на вота за държавен глава на 14 ноември. Станислав Балабанов от "Има такъв народ" определи като логичен ход решението на президента Румен Радев, което съвпада и с позицията на най-голямата парламентарна група.

"Позицията на президента Румен Радев по отношение на изборите да са "2 в 1 е логична. Това беше и нашата позиция на парламентарната група. А когато заговорихме за нови избори, логична е, защото по този начин ще се спестят определена сума пари. За да не се харчат излишни пари от бюджета. По този начин и българският избирател няма да се разкарва всяка седмица до урните, така че мисля, че това негово решение е логично и практично", съобщава БНР.

И Тома Биков от ГЕРБ-СДС смята за логично изборите да са 2 в 1. "И се надявам в първия възможен момент този парламент да бъде разпуснат, защото той няма никаква функция повече и колкото по-бързо бъде разпуснат, толкова по-малко щети ще има за образа на парламентаризма изобщо", коментира той пред държавното радио.

"Датата 14 ноември е най-смислената дата за изборите "2 в 1", ще спести пари и ще вдигне избирателната активност", заяви депутатът от БСП Георги Кадиев.

Според него тя е по-скоро негативна за президента, защото има опасност кампанията му да се загуби в кампанията за парламентарни избори. "Но така или иначе, той го е преценил, предполагам, че е пресметнал и плюсовете и минусите, за нас е по-скоро плюс тази дата", категоричен е Кадиев. Той отрече социалистите да обмислят друга кандидатура за президент, след като вече подкрепиха Румен Радев.

"Мисля, че след като има подкрепа на БСП изразена към президента, е по-добре да си вървим в тази посока и да си държим на думата. Не мисля, че в момента "разбутване на лодката" е в полза за когото и да било. Ето, имаме дата за избори, може би още едно заседание на НС ще се проведе, има какво да отчетем, нямаме от какво да се страхуваме - отиваме на избори", добави соцдепутатът.

Избори "2 в 1" ще спести разходи на държавата, коментира Ахмед Ахмедов от ДПС. "Това решение на президента е лично негово решение, което за нас е голямо учудване, защото е съобразено и с Конституцията, и с Изборния кодекс. Т.е., ако евентуално има указ, ще е спазване на иконограмата два месеца преди изборите да се насрочат", коментира той.

"Радостното е, че при "2 в 1" ще се спестят малко разходи в тези трудни времена. България е изправена пред много сериозни кризи - това са Covid кризата, кризата с бежанците и политическата криза и се надяваме на предстоящите избори поне политическата криза да бъде решаваща", каза депутатът от ДПС.

От "Демократична България" също смятат, че с това решение на президента се пести време и усилия. От формацията се надяват така да се намали недоволството от факта, че избирателите ще гласуват за парламент трети път тази година. "Това, че изборите ще са "2 в 1" е добро решение. Така ще се спести и времето, и усилията на избирателите. Надявам се това да намали тяхното недоволство, че за 8 месеца правим три пъти парламентарни избори. Искам да си пожелаем една смислена кампания, която да говори с хората за тяхното добро бъдеще", заяви народната представителка Антоанета Цонева по Дарик радио. 

Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме" не се вълнува от конкретната дата, а от това дали ще има достатъчно време за планираната законодателна дейност.

"Датата, която определи президентът, е негов приоритет, няма никакво значение коя ще е тя. По-важното за нас обаче е дали ще имаме времето в тази седмица, защото за дата 14-и е все едно дали указът ще бъде пуснат във вторник или петък, важно за нас от парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" и на колегите от партиите на промяната е да можем да минем някои от законодателствата, които са възможни, като част от началото за промяна в съдебната система. Знаете, че в понеделник имаме извънредно заседание", напомни още тя, визирайки закриването на спецправосъдието.