С химна и политически декларации депутатите откриха новата сесия на парламента, за да я закрият само след две седмици със започването на предизборната кампания.

В изявления от трибуната от ГЕРБ призоваха към смирение и повториха тезата си за програмно правителство, като упрекнаха част от партиите, че превръщат вътрешните си проблеми в проблем за институциите и обществото. От ИТН обвиниха конкретно съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за виновниците, които попречили да се осъществи договореното правителство с третия мандат. От БСП констатираха разпад на държавността и партийното начало, а от "Възраждане" използваха трибуната, за да поставят проблема с българина Милан Димитров, задържан в американски затвор. От ПП-ДБ и двете фракции в ДПС запазиха мълчание.

ГЕРБ призоваха към смирение и отговорност за съставяне на редовно правителство след изборите и обявиха, че ще работят за сваляне на политическото напрежение. От името на ПГ Теменужка Петкова обвини част от партиите, че прехвърлят вътрешнопартийните си проблеми върху институциите и цялото общество. Тя не назова поименно партиите, но визира ДПС и БСП. "Въвличането на редица институции в решаването на вътрешнопартийните спорове е не само вредно, но и безсмислено", се казва в декларацията на ГЕРБ.

Петкова посочи, че новата сесия ще даде по-скоро начало на поредната предизборна кампания и предупреди, че партията й няма да поощрява популистко и предизборно законодателство.

"В 50-ото НС не успяхме да разчетем правилно вота на българските граждани, това е причината нито да можем да съставим мнозинство, нито правителство, и ако приемем това като провал, трябва да отчетем , че провалът е общ", посочи Петкова. Тя заяви, че останалите не са се вслушали в апела на ГЕРБ за съставяне на редовно програмно правителство, още при откриването на първата сесия на този 50-и парламент.

"Може би и затова на предстоящите избори българските граждани ще направят своите корекции и ще зададат коренно различна конфигурация от настоящата", прогнозира Петкова.

От ГЕРБ-СДС призоваха останалите формации към добронамереност. Ако личните обиди и постоянната конфронтация водеха до успех, то вероятно нямаше да сме затънали в настоящата политическа безизходица", обобщи зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ.

От "Има такъв народ" посочиха кой е провалил кабинет с третия мандат поименно - Кирил Петков и Бойко Борисов. 

"Днес е началото на края на 50-ото НС, а можеше да не е така. Държавният бюджет отново ще похарчи 120 млн. лв. ваши пари и предизборни обещания, които няма да бъдат изпълнени", каза Станислав Балабонв. Лично Петков "опарапети третия мандат", посочи той. "Защото беше постигнато политическо съгласие за правителство без участие на ДПС и ГЕРБ. Има достатъчно колеги, които могат да потвърдят моите думи, беше постигнато съгласие, но не беше постигнат разум при вас, г-н Петков, защото не надскочихте собственото си его", каза той. "Вторият виновник е Бойко Борисов. Май по-силен е първичният му страх от новото начало, което да доведе до стария му край от лятото на 2020 г. Наблюдавахме на живо разпадането на смятани доскоро за монолитни политически конструкции", отчете още Балабанов.

"Много декларации и малко действия", упрекна като цяло парламента лидерът на ПГ на БСП Борислав Гуцанов. Той заключи, че се намираме в нестандартна и абсурдна политическа ситуация, характерна с партийни драми и категорично обществено недоверие.

"На прага сме на пълен разпад на държавността и партийното начало. Ние сме отвъд политическата и институционална криза в България", отбеляза той и упрекна всички, че не са успели да създадат редовно правителство и помогнат на хората по конкретни проблеми, като безводието. Затова предрече още по-ниска избирателна активност. 

"Е, как да гласуват тогава гражданите, трябва рестарт на цялата система в България. Така повече не може, не може повече сглобки и игри на дребно, жалки договорки на първия с третия и как да оцелеем няколко месеца. Не е време за парламентарни речи, които са жалки на фона на институционалната пропаст. Егоцентризмът завладява партиите и отделни политици", отчете още социалистът.

Той посочи, че авторите на конституционните промени от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС дори не са се извинили за опита си убият Конституцията. "Единственото, за което ви бива, е да раздавате българското оръжие на Украйна и да ни излагате на риск и да разбивате българската енергетика", заключи Борислав Гуцанов.

От "Възраждане" популяризираха инициативата си за събиране на дарения за българина Милан Димитров, който е в американски затвор и има нужда от средства за добър адвокат.

"Четат се програмни декларации, а на парламента му остават по-малко от три седмици", включи се с изявление и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Той заяви, че вместо за държавата, ще говори за един човек от тази държава. И отново постави проблема с българина Милан Димитров, екстрадиран от гръцки в американски затвор. 

Костадинов обяви, че е получил отказ от помощ от страна на кабинета "Главчев", до когото са написали писмо. "Получихме не любезен, а много твърд отказ, когато поискахме защита от Главчев", заяви той. И затова призова 240 депутати да дарят, колкото поискат, за да платят 150 000 долара за адвоката, който български емигранти в САЩ са намерили за българина. Димитров е застрашен от 80-годишна присъда, добави Костадинов и призова депутатите, че ако дарят по 1000 лв., още днес ще са събрали необходимата сума.  "Процесът е само политически, неговото обвинение е това, че е търгувал с Русия, с фирма от трима души, което е огромна заплаха за националната сигурност на САЩ", каза Костадинов. И обяви, че до момента са събрани за седмица около 22 000 долара.

Снимка: Булфото

ИЗБРАНО