На финала на последния си работен ден 46-ият парламент закри и спецправосъдието, макар и само на първо четене. Това стана със 130 гласа "за" и без нито един гласувал "против" или "въздържал се". Опонентите на промяната от ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването. 

Законът обаче няма как да влезе в приложение, тъй като промените няма кога да бъдат гласувани на второ четене - текат последните минути на Народното събрание, което предстои да се разпусне от утре.

Законопроектът бе внесен от съпредседателя на ДБ Христо Иванов и група народни представители. Промените предвиждат закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура.

От ИТН и БСП обвиниха "Демократична България" и ИБГНИ за забавянето и осуетяването на промените в закона за съдебната власт. "Те са на принципа "стани, за да седна", каза депутатът Иво Атанасов от ИТН, който бе номиниран за правосъден министър във втория проектокабинет на Слави Трифонов.

"Ние ще подкрепим този проект на първо четене, въпреки че беше правен или от студентите на г-н Атанас Славов, или от Христо Иванов на принципа на съдебната реформа, която той започна като вицепремиер на Борисов и министър - изключително лош проект. Но е заявяване, че е необходима съдебна реформа. Ние зависимости нямаме, ние ще продължим и съдебната реформа ще я осъществим", ангажира се той. "Трябва ясно и категорично да се заяви, че със създаване на възможността за несъставяне на правителство, за което вината е на Христо Иванов, ДБ, ИБГНИ, се пресече възможността за извършване на съдебна реформа", заключи Атанасов.

"Виждам, че Хаджигенов недоволства нещо, аз в платени протести не съм ходил", вметна той, което провокира Хаджигенов да попита:

"Кандидатите за правосъдни министри не трябва ли да имат представа от право?"

"Така става, когато гледаш протестите по телевизията. Цялата мощ на държавата в лицето на ГЕРБ, МВР и ДАНС направи неистови опити да докаже финансови благодетели, извинете, не ви запомних името, а бяхте неосъществен правосъден министър, и не успяха", репликира той.

"Вината, че съдебна реформа няма, трябва да я търсите основно във вас", присъедини се към мнението на Иво Атанасов и соцдепутатът Явор Божанков, като визира трите партии на протеста. Той допусна, че сега в кампанията те ще обвинят останалите формации, че са провалили съдебната реформа.

От ДПС пък отхвърлиха нападките с припомнянето, че именно те са осигурили кворума в правната комисия, за да минат промените на ДБ.

След като се почувства нарочен, на трибуната застана Христо Иванов.

"Разбрахме, че основен враг е ДБ, а всъщност реформата е изготвена от ИТН и БСП, ние сме я провалили и те не успели да я гласуват заради нас. Явно всички я искаме тази съдебна реформа за себе си. Използвайте я повече в кампания, г-н Божанков. Това ще бъде добра новина и ще се радвам. Така че, наистина в следващия парламент ще има нещо, около което да се обединим", репликира Иванов.

Той се обърна към критикуващите го в пленарната зала: "Всеки път, като кажете, че Христо Иванов е персонално виновен за това правителство, че не се е приело, ми правите реклама и благодаря".

"От ИТН много искаха съдебна реформа, но нямаха желание", пък отбеляза председателят на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова. "Добре, че заседанията на комисиите са публични и българските граждани можаха да видят кой осуетяваше кворума и заседанията. Искането на съдебна реформа за тези хора се превърна в маска, а слоганът в този НС се оказа - "много исках съдебна реформа, но нямах желание", обобщи Манолова.

"Всички сме виновни за провала на съдебната реформа", възкликна доайенът на 46-то Народно събрание Мика Зайкова. Тя изрази очакването, че повечето от седящите в пленарната зала ще бъдат депутати и в следващото 47-о НС и ще проявят по-голяма отговорност.