Парламентът успя да сформира само две комисии и отново се препъна в избора на председател на спортната, земеделската и на тази по правата на човека и жалбите на гражданите.

Напрежение в пленарната зала предизвика повторното отхвърляне на кандидатурата на ПП - Иван Христанов, за шеф на земеделската комисия. Бившият заместник-министър на земеделието за втори път не бе одобрен от депутатите за поста, който, според постигнатата договорка между партиите в НС, се полага на "Продължаваме промяната". За неговата номинация гласуваха единствено колегите му от ПП, ДБ и бившият му ръководител, ексиминистърът на земеделието Иван Иванов.

Иванов обаче с изказване от трибуната показа, че се е засегнал от изявлението на Христанов, че не е споменал как в земеделското министерство са работили в екип и отговорността е била на БСП.

"Отговорността се носеше от БСП и беше редно да го споменете, вие бяхте част от екипа и затова аз вчера съм ви подкрепил", засегна се бившият министър на земеделието. "Това да се знае и да не се слага настрана, това беше денонощен труд, аз съм екипен играч, индивидуалните изпълнения не ги поощрявам", добави Иванов. И подчерта, че както вчера е гласувал за него, така и днес ще го подкрепи именно заради екипа. Той беше и единственият глас "за" от БСП, който отчете електронното табло в залата.

Забележката му принуди бившия премиер Кирил Петков да поднесе своеобразно извинение. "Искам да потвърдя думите на г-н Иванов, наистина в земеделието се работеше екипно, резултатите бяха безпрецедентни, моят призив е този отбор, който така работи в изпълнителната власт, да работи и в комисията по земеделие", каза Петков.

След него се коригира и Христанов, който излезе на трибуната преди гласуването, за да апелира за подкрепа да поеме земеделската комисия. Той призна, че вчера е разговарял с депутати от повечето парламентарни групи. Христанов отново изтъкна какво е направил през последните 7 месеца и акцентира на действията на ГКПП "Капитан Андреево", благодарение на което държавата си е върнала 400 милиона лева.

"Налага се да обясним защо считаме тази кандидатура най-добрата", обобщи той за собствената си номинация, след като получи упрек от Мустафа Карадайъ, че в момента депутатите избират комисии на НС, а не обсъждат дейността на бившата изпълнителна власт.

След като за втори пореден ден кандидатурата му беше отхвърлена, Десислава Танева от ГЕРБ обясни защо Христанов не е желан на поста. Тя изтъкна, че има спешни проблеми за решаване в земеделието на фона на кризите и на депутатите не им се нрави "перспективата ние пак да слушаме филмите за "Капитан Андреево", сериозно спонсорирани по всички медии". Тя обвини Христанов, че е говорил лъжи за граничния пункт, където единственият верен факт е бил, че е имало една частна лаборатория за здравен контрол единствено на портокали и лимони, а не на домати, както показвали кадрите. 

"Всичко останало е една лъжа. Хаосът, който се създаде, е безпрецедентен", заключи Танева и добави, че сме получили унищожителен доклад от Брюксел, след като самото ръководство на земеделието си е извикало проверката. Депутатката от ГЕРБ добави: "Дори не си бяхте измели помещенията! Няма нищо лично, но трябва да свършим спешни неща, за да може да продължи подпомагането на сектора", поясни тя отрицателния си вот за Христанов. 

Отхвърленият кандидат пък заключи, че "за съжаление, пак се премина в политическо говорене".

Последва препирня между Настимир Ананиев от ПП и водещия заседанието на НС Йордан Цонев. "Позволихте един народен представител, който призоваваше да се лъжат европейските институции, да излиза на трибуната", реагира той по повод процедурното изказване на Десислава Танева.

"Не можете да правите реплика на отрицателен вот. Ако председателят за лъжи спира изказванията, някои народни представители ще онемеят, повярвайте ми", отвърна му Цонев.

И предупреди Ананиев с наказание.

"Правя ви бележка, защото два пъти се обаждахте от място, следващия път ще ви накажа, защото това е ваш системен навик", обърна се към него Цонев. "Знам, че не ме харесвате, това не е проблем за мен, а да бъдете на висотата на тази трибуна", репликира Ананиев.

Парламентът отново не можа да избере и председател на комисията за младежта и спорта, като поред бяха за втори пореден ден отхвърлени кандидатурите на Радостин Василев от ПП и на Халил Летифов от ДПС. Процедурата премина без реплики от двете страни, а Летифов получи повече гласове, но недостатъчно

Нито една парламентарна група пък не издигна кандидат за председател на комисията по правата на човека и жалбите на гражданите.

Безпроблемно бе само попълването на състава две постоянни комисии, след като сформирането им днес беше обнародвано в "Държавен вестник" - конституционната и правната.

За председател на комисията по правни въпроси беше избран депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, а тази, която ще разглежда съдебната реформа през евентуални конституционни промени, беше оглавена от "Демократична България" в лицето на Атанас Славов.