Парламентът отхвърли президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70. "За" повторното приемане на ратификацията на международните договори гласуваха 128 народни представители, "против" - 73 и "въздържали се" - 3, с което ветото бе преодоляно.

"За" ратификацията бяха 91 депутати от ГЕРБ, 11 от "Обединени патриоти", 24 от ДПС, двама независими.

"Против" договорите гласуваха общо 73-ма народни представители, от които 61 от БСП, шестима от "Воля", шестима от "Обединени патриоти".

Въздържаха се трима народни представители - от ОП .

Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство от повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Дебатите по ветото продължиха малко над 2 часа. 

Президентът върна за ново обсъждане международните договори. Сред мотивите му бяха, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание.

Ратификацията бе приета на първо и второ четене на 19 юли.

В дебатите по президентското вето върху ратификацията на четирите договора за покупката на F16 Block 70, оборудване и услуги, от БСП ги определиха като договори на "безусловна капитулация", неизгодни, акцентирайки в аргументите си върху цената.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО защитиха сделката - правилен избор за националната сигурност, въпрос на стратегически избор, едно от "най-глупавите вета", налагани от президент със смешни мотиви.

Министерството на икономиката безвъзвратно се отказва от всякакви претенции и защита, основани на националния суверенитет и няма да предявява претенции пред международен арбитраж, всички спорни въпроси ще се решават по американските закони, откри дебата Румен Гечев от левицата като цитира клаузи от единия договор. Т.е., по думите му, ако възникнат различия, не можем да се оплакваме никъде, освен, може би, на арменския поп. Освен това гаранцията за самолетите била шест месеца, за САЩ не са предвидени и неустойки.

Той не приема и това, че с българския вицепремиер от американска страна договорите е подписал началник на отдел.

В аргументите си "срещу" Гечев използва и цената. Той направи сравнение с аналогични сделки - сделката с Бахрейн е за малко над 146 млн. долара за самолет, т.е. България плаща с малко над 53 млн. долара повече за същия самолет и комплект.

Депутатът цитира и свое проучване за F-35, което показва, че в момента се подготвя серийното му производство при цени между 97-122 млн. долара и на тези цени ще ги купят ВВС на САЩ.

В допълнение подчерта, че цената не е окончателна, защото в договора пише "прогнозна цена" и доставчикът може без предупреждение да я промени с 10 процента. Освен това било записано и начален депозит, който обаче е равен на началната цена.

Как се нарича човек, който се опитва да изопачи реалността, отговори му Христо Гаджев /ГЕРБ/. Той увери, че договорът е абсолютно стандартен, германското и гръцкото правителства имат същите условия. Колегата му Валентин Радев подчерта, че за пръв път за бойно средство се прави такава инвестиция и това е правилен избор за националната сигурност.

Договорите са типови, ясни, едни за всички, подкрепи колегите си председателят на комисията по отбрана Константин Попов /ГЕРБ/. Въпросът, според него, е защо нашият президент и БСП не са съгласни да водят преговори с американското правителство. Когато не си съгласен, трябва да дадеш варианти, да дадеш нещо добро, отбеляза той. И призова опонентите да предложат разумния вариант. Ако нямате - гласувайте срещу това ненужно вето, апелира Попов. По думите му, мотивите на президента, очевидно, са несъстоятелни, но това било добър ход, за да може разговорът днес да бъде по същество.

Едно от "най-глупавите вета", налагани от президент със смешни мотиви, коментира и Тома Биков /ГЕРБ/. Президентът без НС, обществен дебат взе решение за покупка на "Грипен", припомни той. Ако приемем това вето, модернизацията на армията спира за десетина години напред, предупреди политикът.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че българското законодателство позволява покупка на такава мащабна техника в директни преговори с купувача, без търг и конкурс. Става въпрос не само за пари, условия, а за сигурност, партньорство, стратегически избор, убеден е той.

Не приемам тезата, че в момента инвестираме в американската икономика, както и в европейската, а някога и в съветската - разходите за въоръжение са инвестиции в националната сигурност, заяви Милен Михов /ВМРО, част от "Обединени патриоти"/.

Колегата му от парламентарната група и лидер на НФСБ Валери Симеонов обяви, че неговата партия няма да подкрепи ветото, но също и ратификацията. Според него Радев е наложил ветото "неискрено и лицемерно". Но, в същото време, смята Симеонов, българското НС беше унизено двукратно - веднъж от правителството, което прехвърли топката за вземане на решение на парламента като можеше директно да реши въпроса със сделката. Второ, променяйки условията на сделката, унизихме Италия и Швеция, обясни лидерът на НФСБ.

Грабителска сделка, излишен разход при сегашния стандарт на живот, последователни в оценката си за сделката са от "Воля".

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обърна внимание, че се чака Американският конгрес да одобри 60 млн долара по договор за този проект, в рамките на тези способности. Дълбоко погрешно е да сравняваме договори с държави, за които не знаем параметри, коментира той.