Парламентът единодушно прие декларация, осъждаща терора на "Хамас" в Израел, с призив международната общност да бъде солидарна със страната. Българското Народно събрание настоява "Хамас" да бъдат подведени под отговорност и да освободят похитените израелци. Парламентът на България нарече нападението "жестоко, дръзко и безпрецедентно" и заяви своята съпричастност и непоколебима подкрепа за израелския народ, както и подкрепа на операцията "Железни мечове" срещу "Хамас".

"Операция "Железни мечове" представлява неизбежен и необходим реципрочен отговор - акт за защита на живота и достойнството на израелците и правото на съществуване на самата държава Израел", заявиха депутатите, но същевременно подчертаха, че "в Газа живеят над два милиона палестинци, които също са заложници на деспотизма на "Хамас" и биват използвани като жив човешки щит".

В позицията на НС се напомня още, че именно "Хамас" извършиха смъртоносния атентат в Бургас на 18 юли 2012 г. срещу автобус с израелски туристи, при който загинаха 7 израелци, но и българският мюсюлманин Мустафа Кьосов. Тази атака заздрави връзките ни, отчете авторът на текста на документа Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Декларацията беше приета със 124 гласа "за" и нито един "въздържал се" или "против". От гласуването обаче отсъстваха целите парламентарни групи на "Възраждане" и БСП, както и независимият Радостин Василев. Драстично намаляла беше и бройката на депутатите от мнозинството, като в един момент имаше риск дали в пленарната зала ще бъде събран кворум за продължаване на извънредното заседание след вота на недоверие.

Преди декларацията за Израел народните представители приеха и друга - в подкрепа на евроатлантическия път на Грузия и предоставяне на статут на страна, кандидат за член на ЕС.