По-рано бе оповестено, че ще бъде поставена кутия за дарения. Целта бе със събраните пари да се издигне паметник на Пламен, но преждевременно гражданин, който е пожелал да остане анонимен, е дарил нужните средства, предаде "Фокус".

Паметникът ще бъде направен от гранит, със снимка на починалия на 3 март 36-годишен мъж. Предложението е мемориалът да бъде издигнат пред общината, където той се самозапали.

Междувременно хората продължават да се събират около импровизирания олтар в памет на Пламен пред сградата - грамадата от камъни, която трупат варненци, вече е около един метър висока. Тя бе издигната, вдъхновена от едноименната поема на Иван Вазов. Голяма част от грамадата е затрупана с цветя, а на върха й бе сложен кръст, на който пише: "Почивай в мир – 6.03.2013 г.", съобщи БГНЕС.

Между запалените свещи и стотиците цветя постоянно се увеличават и надписите в памет на Пламен. Някои от тях гласят „За Пламен Горанов – който не изгоря, а заблестя”, „За слава на България, за слава на Духа”.
Разпънат е голям плакат, на който пише „Към края на британското управление в Индия, Ганди казал на колониалното правителство: 1000 000 англичани не могат да контролират 300 млн. индийци, ако тези индийци не им сътрудничат”.

Една от протестиращите няколко пъти извика: "Проклета да е тази община, която отне живота на Пламен", цитира я Дарик радио.

По-рано днес стотици дойдоха на поклонението на Пламен Горанов. Тялото на самозапалилия се мъж ще бъде кремирано.

Смъртта му в крайна сметка доведе до това, за което той настояваше - оставката на кмета на Варна Кирил Йорданов.

И в София бе натрупана грамада от камъни и бяха запалени свещи в памет на младия мъж. Това стана пред палатковия лагер, който протестиращите издигнаха до парламента.
Траурни шествия пък бяха проведени в други градове, като Русе, Велико Търново и родния му Добрич.

"Пламен възпламени духа на младите хора. Изключително ми е мъчно, че вече няма да е сред нас. Той не избяга от България въпреки проблемите и избра по този драматичен начин да остане тук ", разказа една от участничките в добричкото шествие - Жана Димитрова, която през последните години често е пътувала с него до Варна, предаде БТА.
Тя допълни, че Пламен е работил като алпинист в строителството на обекти в Добрич и мнозина са го забелязали и на първите протестни шествия.

"Още като студент в Стопанската академия в Свищов беше изключително активен, творчески човек. Няма да забравя театрална постановка, в която участва, а се увличаше и от фотографията, алпинизма, четеше много. Тепърва ще видим какво е направил за промяната в България", добави Ивайло Иванов.

Стотина души пък блокираха за около половин час кръговото кръстовище до полицията в Благоевград и бдяха със свещи в деня в памет на Пламен Горанов.
"Днешната блокада е предупреждение, след като две седмици нямаме знак, че исканията ни ще бъдат изпълнени, в неделя блокираме главен път Е-79", каза в началото на шествието Людмила Манова.

Междувременно в Брюксел, по време на официално откриване на изложба по случай 70-годишнината от спасяването на българските евреи, българският външен министър Николай Младенов направи гаф, като призова присъстващите на събитието за минута мълчание в памет на "Пламен Георгиев".
Изказването на Младенов беше заснето от рапъра Мишо Шамара, който присъства на събитието. Самият той бе изведен от охраната, след като извика към министъра, че това е лицемерие и че управляващите са убили Пламен. Видето бе качено в Youtube.