Единият аспект от компромиса с България е да не се съгласяваме за всичко, а вторият - да направим всичко възможно за конкретна пътна карта в областите от взаимен интерес, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров, цитиран от агенция МИА.

"Не мога да навлизам в детайли, тъй като процесът е в деликатна фаза на дипломатически преговори, обсъждания и комуникация, но общо взето, компромисът има два аспекта. Първият е да се договорим да не се договаряме за всичко. Българската страна има свои позиции, македонската също. Вторият аспект на компромиса е да направим всичко възможно за пътна карта в областите от общ интерес, включително срокове и компетентни институции за изпълнението на Договора за приятелство", каза Димитров за Радио Свободна Европа, отговаряйки на въпрос дали българските очаквания, съдържащи се в декларацията от 2019 г., ще бъдат включени в пътната карта, която Скопие се очаква да представи.

Според Димитров двете страни имат безспорен интерес от строителството на пътни коридори, културно сътрудничество и в други области. Той подчерта, че Скопие има интерес да развива това сътрудничество дори без Договора за приятелство. Този договор, по неговите думи, е стимул и за България, която има същия интерес.

Двете страни трябва да намерят начин и за по-продуктивна атмосфера в съвместната комисия по историческите въпроси, но това е сигурно само ако България стане "поддръжникът, който имахме, когато тя председателстваше ЕС", каза Димитров. Той изтъкна, че комисията трябва да бъде оставена да си върши работата на спокойствие.

"Ние като политици сме в деликатна позиция, когато съдим и оценяваме работата на експерти, академици, професори в областта на историята. Ако има политическо насърчение, може би да, но ако има политически натиск над комисията, тогава пропастта между комисията и обществото се разширява и това е контрапродуктивно. Следователно трябва да бъдем много предпазливи, когато преценяваме работата на комисията, докато членовете и съпредседателите й трябва да бъдат предпазливи, когато дават политически изявления, както се е случвало", каза Димитров.