"САЩ санкционираха високопоставени българи за корупция. ЕС не прави нищо" - това е заглавието на статия на изданието "Политико" по повод наложените вчера мерки от САЩ срещу шестима българи начело с Васил Божков и Делян Пеевски.

Освен че нямат право да влизат на територията на САЩ, са засегнати и 64 свързани най-вече с Божков компании.

Америка наложи широкомащабни антикорупционни санкции, докато ЕС не може да се изправи срещу галопиращата криза във върховенството на закона, пише още изданието.

Необичайно широкият обхват на американските мерки е провал за ЕС и той показва неспособността на блока да надзирава собствения си заден двор за развихрянето на корупционни скандали, често свързвани с еврофондовете, които попадат в ръцете на българската мафия и могъщите олигарси. Мерките са най-голямата предприета за ден акция на Америка в рамките на глобалния закон "Магнитски", насочена срещу подкупващи и нарушаващи човешките права хора.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел си затваряха очите за срива на върховенството на закона в най-бедната страна в ЕС през последните години. Бившият премиер Бойко Борисов, който доминира през по-голямата част от последното десетилетие политиката в страната, бе техен близък съюзник на политическата сцена на ЕС в дясноцентристката Европейска народна партия и никога не му бе поискана сметка за провалите на правосъдието в страната му, пише още "Политико".

В статията се подчертава, че докато корупцията отдавна е идентифицирана като проблем за България, размерът на избухващите скандали за корупция през последната година е извадил на бял свят в каква степен олигархичната мафия е завладяла ефективно държавата и упражнява контрол чрез институции като правосъдието, службите за сигурност и медиите.

От руските медии: САЩ обявиха опит за създаване на "канал за руско влияние" в България 

Министерството на финансите на САЩ заяви, че българският бизнесмен Васил Божков се опитва да организира "канал за руско влияние" в страната, съобщава РИА Новости.

"Божков е един от тримата български граждани, които са санкционирани от Съединените щати по Закона на Магнитски. Американската страна смята, че бизнесменът е давал подкупи на чиновници в България. Министерството на финансите твърди, че Божков е бил ангажиран с подкуп на държавни служители, а също така е възнамерявал да предостави определена сума пари на бивш български чиновник и българския политик тази година, което е трябвало да помогне на този бизнесмен "да създаде канал за влияние върху българския служители от руски политически лидери", предаде РИА Новости.

Изданието съобщава, че по-рано Министерството на финансите на САЩ е наложило санкции на трима български граждани и 64 организации поради корупция. Ограниченията се отнасят за бизнесмена Васил Божков, бившия депутат от Народното събрание (парламента) от Движението за права и свободи Делян Пеевски и член на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Активите им в САЩ ще бъдат замразени. Освен това санкциите предвиждат забрана на американските граждани да правят какъвто и да е бизнес с лица от списъка.

"Васил Божков е смятан за най-богатия бизнесмен в България. Сега той е в ОАЕ, където избяга след поредица от повдигнати обвинения срещу София. През 2020 г. България обвини директора на СВР Сергей Наришкин, че се опитва да освободи бизнесмена", припомня rbc.ru по темата за създадаване на "канал за руско влияние" от Божков,  чрез който руските политически лидери могат да влияят на българските държавни служители върху българските служители.