"Всеки един политик в България, независимо на какъв пост е, трябва да знае, че във всеки един момент може да бъде свален, ако не изпълнява функциите, за които е назначен". Това послание към президента Румен Радев отправи Венко Сабрутев, депутат от ПП-ДБ, в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

По думите му България има опит със сваляне на правителство, но не и с отстраняването на президенти и кметове.

Ако той продължава да бъде разединител на нацията, а не объединител, ако продължава да играе на ниво партии, на ниво интереси, а не на ниво объединяване на нацията, то според мен няма друг изход освен инициирането на процедура по импийчмънт", посочи Сабрутев.

По отношение на преминаването на пристанище "Росенец" в ръцете на държават той коментира: "България си върна още една външна граница. Това се случи миналата седмица в Народното събрание. Защо сега? Истината е, че януари месец тази година НС взе аналогично решение,което задължи служебния кабинет в едномесечен срок, след консултации с Европейската комисия, тази концесия да бъде прекратена".

По думите му тя не е изгодна за страната ни: "България няма абсолютно никакъв контрол върху това какви танкери, какви количества горива, нефт, влизат у нас".

"Ние не искаме национализация, искаме да си върнем границата, не желаем тази критична инфраструктура да започне да работи за България", подчерта още той.

На въпрос дали има опасност рафинерията да обжалва това решение, той допълни: "Има европейска директива, има решение на Народното събрание, дори да бъде обжалвано, то няма как да бъде отменено".

"Да върнеш държавна собственост на държавата е национален интерес, но да защитаваш интересите на част на руска компания, това вече е корпоративен интерес". Така Сабрутев коментира изказването на президента Румен Радев, че решението е в резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар.

Той подчера, че единственото нефтено пристанище на България е отдадено на цената на няколко магазина в мола.

"Президентът трябва да излезе от ролята си на черна станция и да влезе в ролята си, дадена от конституцията - обединител на нацията. Разбираме, че му е много трудно да приеме факта, че той вече няма еднолично управление на страната", каза Венко Сабрутев.

"Само за две седмици редовното правителство разработи държавен бюджет. Нещо, което за 10 месеца служебния кабинет не направи. От дупка в размер на милиарди 200 милиона, наследена от служебния кабинет, редовното правителство на академик Денков изкара държавата на плюс 200 милиона", коментира той.

"Спирането на концесията за "Росенец" няма за цел да се възпрепятства дейността на "Лукойл", а само да се упражни по-голям контрол. Това, което плащат като размер на концесията, е ниско. Връщаме го в притежание на държавата. Няма да има повишение в цената на горивата, убеден съм", коментира и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов в "Офанзива с Любо Огнянов".

Според него не е коментирано подкрепата на ДПС да прерасне в присъствие в изпълнителната власт.

"Депутатите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са достатъчно мнозинство, но по евроатлантическите въпроси получаваме подкрепа от ДПС. Не можем да им забраним да подкрепят нещо, което споделят като идеи. Не става дума за задкулисно управление. Механизмът за вземане на решения ще залегне в коалиционното споразумение на ГЕРБ с ПП. Както по отношение на законодателната програма, така и при промените в регулаторните органи и втория ешелон на изпълнителната власт. Няма да има значение колко души ще участват в преговорите, един глас ще имат ПП-ДБ, един ГЕРБ-СДС. БСП съсипаха България, нямат право да ни обвиняват за сегашната коалиция", обясни той.

По думите му трудно върви процесът по избор на областни управители, защото ПП искат всичко. "Нямаме решение за съотношение, за всяка област се води люта битка. Има конкуренция между партньори", посочи Христов. И уточни, че номинацията на ПП-ДБ за НЗОК ще бъде подкрепена от ГЕРБ-СДС, макар че Илко Семерджиев също е добър кандидат.