От групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС) отново настояват за оставката на кмета на София Васил Терзиев и зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов. Това каза общинският съветник от групата Антон Хекимян пред журналисти.

Той обясни, че причината за поисканите оставки е организация на движението по булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", и ул. "Проф. Фритьоф Нансен", както и становището на СДВР, което беше изпратено вчера до медиите. В него се посочва, че положените нова маркировка, пътни знаци и преградни съоръжения по булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", и ул. "Проф. Фритьоф Нансен" не са изградени съгласно действащото законодателство в Република България и не отговарят на реда и условията за организация на движението по пътищата, отворени за обществено ползване.

Хекимян посочи, че мълчанието е злато, но мълчанието на Васил Терзиев струва около 1,5 млн. лева от парите на софиянци. Ние искаме да знаем колко точно е сумата, която е изплатена за организацията на движението и кой ще поеме отговорността, призова общинският съветник от ГЕРБ.

По думите на Хекимян безпардонно е отношението и към гражданите, които продължават да протестират. Оставката е акт на отговорност, смята общинският съветник от ГЕРБ. Когато говорим за нарушаване на закона, има много ясен пример и това е Благовест Георгиев, който си позволи да дойде на заседание, вместо и той да си подаде оставката, добави Хекимян. Според него това показва по какъв начин групата на ПП-ДБ-СС са си подбирали хората.

Борис Бонев от "Спаси София"

Снимка: БТА

Докога ваши служители ще бъдат нарушители и не е ли това вашата задача като министър, а не да обикаляте и да броите колчетата и маркировката. С тези думи общинският съветник Борис Бонев от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България ("Спаси София") се обърна задочно към служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с писмото, което вчера изпратиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) до Столична община за новата организация на движение в центъра на София по булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", и ул. "Проф. Фритьоф Нансен".

"Г-н Стоянов, откакто е новата организация по бул. "Витоша" дрифтове няма, движението е по-бавно, по-успокоено и няма проблем. Ето това трябва да гледате, а не да се заяждате политически", заяви Борис Бонев. Той моли Калин Стоянов да отговори на писмото, което му е изпратил преди месец, в което общинският съветник пита докога полицейски служители, използвайки символи на полицията, като палки и жилетки, ще продължават безплатно да паркират в синя зона. Всички телевизии и медии са правили десетки репортажи без никакви последствия, каза Борис Бонев.

По повод новата организация на движение общинският съветник каза, че СДВР вече от няколко месеца е в активна ПР кампания за няколко колчета, бус лента и велоалея по бул. "Патриарх Евтимий". В поредното прессъобщение на СДВР от вчера, те пропуснаха да кажат какво е едно от разпорежданията, които са дали - да заградим велоалеите, буслентата и паркоместата с плътна строителна ограда, посочи Бонев. "Ето това са разпоредили капацитетите от СДВР", заяви той. Според СДВР се извършват строителни работи нищо, че Столичната община се е съобразила моментално с решението на съда за незабавно прекратяване на действията по въвеждане на новата организация, обясни Бонев.

Общинският съветник декларира, че никога няма да подкрепи харченето на обществени средства за поставянето на строителна ограда върху велоалеите. Намирам това за абсолютно малоумие, каза Бонев и се извини за грубите думи. "Но не мога да приема като гражданин на тази държава и като човек, за който пътната безопасност е кауза от много години, че СДВР се занимава с колчета и велоалеи, а не с нещата, които са истинското им задължение - пътна безопасност и контрол", подчерта общинският съветник.

Министър Калин Стоянов и шефът на СДВР щели да правят днес проверка на място, за да преценят дали Столичната община спазва разпорежданията, коментира още Бонев.

По-късно служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и началникът на "Пътна полиция" - СДВР комисар Николай Крушарски започнаха проверка дали са предприети необходимите действия за обезопасяване на участъци по централни софийски булеварди.