От идната сряда вероятно пациентите на домашно лечение ще могат да се лекуват от коронавирус с безплатни лекарства, поети от НЗОК. Това стана ясно от думите на здравния министър Стойчо Кацаров пред журналисти в парламента. Той се похвали, че утре излиза "Държавен вестник" с решение на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ със списъка с лекарства, които ще могат да се предписват на болни с COVID-19.

Досега НЗОК финансираше само домашно лечение на хронични заболявания, за първи път тя ще финансира остро заболяване, лекарствата ще бъдат безплатни и всички видове изследвания - също, потвърди министърът.

Кацаров посочи, че вчера е имало заседание на Надзорния съвет на Здравната каса, на което са били одобрени изменения на методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната помощ.

"Ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти", каза министърът. Той изрази очакване тези 39 първоначално регистрирани COVID зони да станат поне 150 в рамките на седмица-две, така че пациентите да могат да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно.

Кацаров съобщи, че Министерството на здравеопазването ще осигури на всички новоразкрити COVID-зони възможност да получат безвъзмездно апаратура на стойност до 50 хиляди лева, която може да бъде подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ЕКГ.

Започва и изпращането на пулсоксиметри в новоразкритите COVID-зони. Всеки един от тези центрове ще получи между 30 и 40 такива пулсоксиметъра, които да предоставят на пациентите, чието лечение провеждат амбулаторно, за да могат да си измерват кислородната сатурация и ако тя слезе под определени нива, да бъдат хоспитализирани, обясни министърът.

Министърът на здравеопазването още не знае дали у нас ще се поставя трета доза от ваксините срещу коронавируса. Очаква се решението на експертния съвет по имунопрофилактика за поставянето на трета доза ваксина за COVID-19, който заседава днес.

"Надявам се експертният съвет, който съм назначил, да ми даде своето становище. Ако то е отрицателно и те смятат, че не трябва и няма условия да се прилага трета доза, ще чакаме решението на ЕМА. Ако е положително, ще предприемем стъпките за прилагането на такава доза незабавно. Очаквам отговори днес до края на деня", добави той.

Кацаров е в парламента заради дебатите по второ четене актуализацията на бюджета на НЗОК.