Решението, публикувано на сайта на КС, е взето със 7 на 4 гласа.

В съобщението се казва, че то е подписано с особени мнения на съдиите Кети Маркова, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Филип Димитров. Маркова и Анастасов считат, че искането е допустимо, но че разгледано по същество е неоснователно. Илиев и Димитров пък смятат искането за недопустимо.

Мотивите на решението ще бъдат обявени допълнително, подчертаха от КС.

По неофициална информация на правния сайт "Лекс" обаче конституционните съдии са приели, че след като депутатът подаде молба за оставка, тя не може да не бъде приета от Народното събрание и той не може да бъде закрепостен да изпълнява публична функция.

Конституционните съдии обаче не са обсъждали факта, че след като се заеха с казуса, Добрев сам оттегли подадената си и неприета оставка, като посочват, че това са правоотношения между него и органа.

В решението си, което действа занапред, те изрично са посочили, че то не засяга статута на Добрев като народен представител.

Добрев подаде оставка на 4 октомври 2017 година в разгара на Кумгейт, а съдът беше сезиран от БСП, които заявиха, че не може депутатите да не приемат волята му.

Самият той, запитан защо по-късно оттеглил оставката си, неотдавна отговори:

„Поради няколко причини. Първо – в края на декември ПГ на ГЕРБ взе решение, с което ме помоли да си оттегля оставката, аз се съобразих с нея. Още повече след като те по такъв начин отхвърлиха подадената от мен оставка. Втората причина – тази подадена и отхвърлена оставка създава прецедент. Не само в Народното събрание, но и в КС. Тук намеците за това, аз съм се уплашил от КС и за това съм си оттеглил оставката, са абсолютно несъстоятелни. Юристите на БСП трябваше да им кажат, че решението на съда, каквото и да то, няма ретроактивна сила. То не важи за мен”.