Беларуската опозиция отново излезе днес на улиците с искане за оставка на президента Александър Лукашенко. Демонстрантите се събират предимно на малки групи вместо обичайните големи шествия в центъра на столицата Минск, предаде Франс прес.

Според местни медии в различни квартали на Минск днес са забелязани двайсетина протестни групи, въпреки че температурата е около нулата и вали сняг.

"Големи колони се формираха във всички квартали на Минск без изключение. Полицията на Лукашенко отчаяно се хвърля от един квартал към друг", коментира Телеграм каналът Нехта, координиращ до известна степен протеста.

В няколко леки сблъсъка полицията разпръсна малки групички, хвърляйки гранати със сълзотворен газ.

"Нека всеки да излезе на улиците на своя квартал и да види десетките, стотиците, хилядите свои другари", призова вчера във видеообръщение опозиционерката Светлана Тихановска, живееща в изгнание в Литва, по повод днешната акция, наречена Марш на съседите.

Както всяка неделя, центърът на Минск бе блокиран, много метростанции бяха затворени, мобилният интернет беше ограничен. В града са разположени значителни полицейски сили за борба с безредици, бронирани коли и водни оръдия.

Според групи за защита на човешките права при днешните протести са арестувани вече над 180 души, допълва Асошиейтед прес. Демонстрациите в Минск и други градове привлякоха хиляди участници.

Беларусите протестират срещу обявеното от властите преизбиране на президента Лукашенко на 9 август с над 80 на сто от гласовете, което опозицията оспорва. Подкрепен от Москва, Лукашенко отказва да напусне поста си. В петък той заяви, че ще се оттегли от властта, когато бъде приета нова конституция.