Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Софийски градски съд (СГС), с което беше отхвърлена молбата за вписване на партията "Няма такава държава" в публичния регистър на политическите партии, съобщиха от пресцентъра на съда.

Още след първото съдебно решение лидерът на партията Слави Трифонов заяви, че "ако следващата инстанция потвърди това безумно и незаконно решение", ще регистрира нова партия - с друго име и с други цветове.

Снимка: Официален сайт

Причината за отказа на съда да регистрира политическата формация е нарушаване на забраната по чл. 5, ал. 1, пр. 1 от Закона за политическите партии ("политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България"). Прието е, че символът на партията по начина на словесното му описание в Устава u - "отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено", допълнително изяснен с негово графично изображение, не опровергава породеното от вида му съмнение, че е използвано националното знаме, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

"С тази практика, безусловно споделяща се от настоящия съдебен състав, СГС се е съобразил, като е приел, че за нарушаване на забраната е достатъчно внушението на използвания символ да е силно, а не символът да е напълно идентичен със знамето", мотивират се магистратите.

По-късно Слави Трифонов обяви, че тяка няма да бъде спрян и ще регистрира нова партия - "Има такъв народ", с други цветове в логото.

В края на миналата година социологическо изследване на агенция "Тренд" показа, че "Няма такава държава" се нарежда като четвъртата политическа партия (с 5,1%), след ГЕРБ, БСП и ДПС и изпреварвайки ВМРО и Демократична България.