Народните представители решиха парламентът да има 22 постоянни комисии. Днес депутатите гласуваха текстове от проекта на Правилника за организацията и дейността на 46-ото Народно събрание.

При окончателното гласуване в пленарната зала беше решено да има две отделни комисии - по образованието и науката, и по въпросите на децата младежта и спорта. Първоначалният проект предвиждаше те да се слеят.

Така комисиите стават 22, в предишния парламент те бяха 23.

В 46-ия парламент се създават следните комисии:

1. Комисия по бюджет и финанси;

2. Комисия по конституционни и правни въпроси;

3. Комисия по икономическа политика, иновации и туризъм;

4. Комисия по енергетика и климат;

5. Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление;

6. Комисия по външна политика;

7. Комисия по въпросите на ЕС;

8. Комисия по отбрана;

9. Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред;

10. Комисия за контрол на службите за сигурност и прилагането на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения;

11. Комисия по земеделието, храните и горите;

12. Комисия по труда, социалната и демографската политика;

13. Комисия по образованието и науката;

14. Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта;

15. Комисия по здравеопазването;

16. Комисия по околната среда и водите;

17. Комисия по транспорт и съобщения;

18. Комисия по дигитализация, електронно управление и информационни технологии;

19. Комисия по културата и медиите;

20. Комисия за прякото участие на гражданите и за взаимодействието с гражданското общество;

21. Комисия по вероизповеданията, правата на човека и жалбите на гражданите;

22. Комисия по политиките за българите извън страната.

Към енергийната комисия се създава подкомисия за зелени политики и климат и подкомисия за наблюдение дейността на КЕВР. Последната е по предложение на Мая Манолова от "Изправи се БГ. Ние идваме!".

Към бюджетната комисия ще има подкомисия за контрол на публичните средства, а към комисията по въпросите на ЕС - подкомисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове.

Към комисията по икономическа политика се създава подкомисия по туризъм и подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

Към правната комисия ще има две подкомисии - за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, и за наблюдение и анализ на законодателството.

Най-малко веднъж на всеки три месеца в комисията по правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона, дейността на прокуратурата и разследващите органи, записаха депутатите в правилника за работа на 46-ия парламент.

Обсъждане по прилагането на закона и дейността на поверените им институции се провежда и по инициатива на председателя на ВКС, ВАС или главния прокурор. За резултатите от обсъжданията комисията изготвя доклад.

Всеки първи вторник, първа сряда или четвъртък на месеца в началото на заседанията на постоянните комисии ресорните министри участват в блиц контрол.

Отхвърлено беше предложението на ГЕРБ-СДС процедурните въпроси да не се включват във времето на групата, но след прегласуване.