Това ще бъдат най-значимите евроизбори от края на 70-те години насам. На тези избори ще бъдат решавани много съществени неща, каза политологът Огнян Минчев пред БНР.

Според него за първи път от десетилетия насам няма ляво-центристки консенсус в Европейския парламент, към който да се присъедини умерената десница от ЕНП.

Европа е политически разделена и това ще бъде много оспорвано състезание за контрол върху ЕП. Предстои сериозен ръст на по-радикалната дясна политика, прогнозира той.

През дълъг период от време християн-демократическата десница подкрепяше основните прогресистки политики на ЕС в областта на миграцията, зелената политика и някои основни социални ценности, свързани с по-либерално отношение към общности и човешки права, припомни политологът и допълни, че с течение на времето са се натрупали напрежения в повечето европейски страни, свързани с хегемонното практикуване на тези политики.

"Популистката дясна периферия на Европа започна да се мобилизира и разраства през последното десетилетие. На тези избори през юни ще видим една доста разраснала се крайна, популистка десница, която ще постави във фокуса на своята кампания алтернативни ценности и политики на ЕС", прогнозира Минчев.

ЕНП ще трябва да решава дали да мине малко по-надясно и да си партнира с по-умерени политически фракции от десните семейства, или да остане част от ляво-либералния консенсус, който досега доминира европейската политика, смята Огнян Минчев.

"Защото колкото по-консенсусна е ЕНП с левите и центристките сили в Европа, толкова по-голямо пространство се открива за десния популизъм, а това е опасно. Десният популизъм не е просто застъпник за определени ценности. Десният популизъм на практика иска ренационализация на значителна част от европейските политики, което ще постави под въпрос и самата конструкция на ЕС. Това е основният проблем."

Европейската народна партия провежда днес и утре своя конгрес в Букурещ. Очаква се на него делегатите да подкрепят кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия. ЕНП ще обсъжда и предизборната си стратегия и манифест за предстоящите през юни европейски избори. Българските партии, които членуват в най-голямото политическо семейство в Европа, са ГЕРБ, СДС, ДСБ и Движение България на гражданите.