Лидерите на Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" подписаха споразумение за общо явяване на изборите на 2 април", обявиха на Facebook страниците си от "Да, България" и ПП.

"Поемаме ясен ангажимент заедно да продължим демократичната промяна и да работим за изграждане на истинско модерно управление. Наша обща отговорност е да осигурим ясна посока за развитие и да направим следващите конкретни стъпки за реформиране на институциите, за да върнем доверието на гражданите и да модернизираме страната. Обединяваме сили за постигането на една обща цел: развитие на България като справедлива държава с конкурентна иновативна икономика, висок стандарт на живот и намаляващо неравенство", се казва още в публикациите.  

Подписи под споразумението са поставили Кирил Петков и Асен Василев за "Продължаваме промяната", Христо Иванов за "Да, България", Атанас Атанасов за "Демократи за силна България", Владислав Панев и Добромира Костова за "Зелено движение". 

Във вторник, 14 февруари, в 11 часа коалиция "Продължаваме промяната - "Демократична България" ще внесе в ЦИК документите за регистрация за изборите.

По-рано Даниел Лорер от ПП коментира на кръгла маса във Варна, че целта на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" е да бъдат номер едно на предстоящите парламентарни избори и "да излъчим стабилно правителство на малцинството". Според него ще е изключително трудно, дори невъзможно, двете формации да спечелят пълно мнозинство в бъдещия парламент. Кабинетът, който ще номинираме като първа политическа сила обаче, ще има много ясна програма за реформи, каквито по един или друг начин всички политически сили казват, че подкрепят, посочи Лорер. Той изрази надежда това да доведе до достатъчна подкрепа, за да има страната стабилно правителство на малцинството.

Лорер коментира, че за двете формации е било важно да постигнат обединение за явяване на изборите. Въпреки междуличностните изисквания, най-важната задача е да спечелим максимален брой депутатски места, обясни политикът. Той посочи, че най-вероятно отново ще бъде начело на листата във Варна, като в нея ще влязат много разпознаваеми за гражданите хора. Лорер допълни, че двете формации са се договорили кои ще са водачите на листи, сега ги структурират и изграждат общата предизборна програма.

Според него обединението на двете партии може да преодолее и нежеланието на хората да гласуват. На тази кампания най-важното послание към българите ще бъде точно това - че ние, силите, които се борят за справедлива България, сме заедно, посочи Лорер. 

Той допълни, че през октомври ще бъде голямата битка за градовете на местните избори. По думите му двете формации ще започнат с решение за обща кандидатура за кмет за София, а след това - и за ключови големи градове, като уточни, че за Варна едва ли ще има противоречия около номинацията.