Решението беше взето с 201 гласа "за", против и въздържали се нямаше. Срокът за извършване на одита е до 30 септември, а до 30 октомври той трябва да бъде внесен в Народното събрание, предаде БТА.
Сметната палата ще трябва да извърши и одит на изпълнението на бюджета на кабинета "Станишев" по политиката "Определяне на националните приоритети и координация на политиките", както и на програмите "Национален компенсационен жилищен фонд" и "Администрация" за периода от 1 януари до 31 юли 2009 г. Срокът за тази проверка е до 30 октомври, а за доклада пред депутатите - до 30 ноември.
По време на дискусията в парламента Станислав Станилов от "Атака" предложи да бъде внесено предложение за одит на всички правителства по време на прехода.
"Тук, до Сергей Станишев, трябва да застанат Симеон Сакскобургготски и Иван Костов, защото имат обща вина за провала на прехода", каза Станилов.
По думите му за настоящата ситуация на страната трябва да отговарят всички. Той каза, че "Атака" ще внесе в парламента предложения за одит на дейността на всички правителства от прехода.
Мая Манолова каза, че ПГ на Коалиция за България ще подкрепи внесеното предложение. Тя обаче попита дали настоящите управляващи са готови да се извинят на предшествениците си за изказванията по техен адрес, ако се окажат неверни. Ще позволите ли да бъде извършен одит и на Столична община, попита още тя.
Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров посочи, че не е достатъчно само да се извърши одит от Сметната палата. Нека приемем предложението за парламентарна анкетна комисия, за да се види какви зулуми направиха БСП, ДПС и НДСВ в последните дни на управлението си, призова колегите си Димитров.
Парламентарната група на ДПС също ще подкрепи предложението за одит, но това е една тривиална дейност, която се извършва всяка година, ако си направите труда и се разровите в архивите - такива одити са правени, така че няма смисъл да правите политическа сензация. Това каза Алиосман Имамов. Той призова управляващите да се концентрират върху подготовката на бюджета. Това ще е програмен бюджет, на който ние страшно много ще държим, каза Имамов.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, че са избрали трите политики и програми, които формират най-голям дял в бюджета заради времето. По думите й одит на целия бюджет е щял да отнеме най-вероятно година.