Парламентът прие на второ четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА).

Принадлежността към Държавна сигурност очаквано отново раздели партиите от управленската коалиция.

"Демократична България" вкараха текстове, според които принадлежността на даден човек към Държавна сигурност ще бъде обявявана всеки път, когато даден човек се кандидатира за публична длъжност, дори ако вече има установена такава. Изменението мина основно с гласовете на "Продължаваме промяната".

Рена Стефанова от "Продължаваме промяната" заяви, че законът защитава правото на обществото да знае кой е бил част от службите при всеки опит да се насочи към властта.

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков също изрази мнение, че щом като няма лустрация, всеки път, когато някой иска да заеме обществена длъжност, комисията трябва да припомня факта дали е бил част от Държавна сигурност. 

От "Възраждане" заподозряха, че се прави закон само и само комисията по досиетата да не бъде закривана.

С измененията се конкретизира, че правомощието на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, по-известна като Комисия по досиетата, не е еднократен акт с оглед на значителния брой хора и институции, които проверява. Дефинира се, че задължението на Комисията за служебно произнасяне при появата на нови доказателства за принадлежност за проверено лице не е обвързано със задължителна проверка, която тя извършва.

Измененията предвиждат, в случай че се установи, че някое от проверяваните лица е с установена и обявена принадлежност и няма нови архивни документи, комисията да се позове на резултатите от предходната проверка, като разкрие и обяви новото публично качество на провереното лице без ново установяване на принадлежността.

Промените бяха гласувани анблок със 77 гласа "за" и 19 "против". ДПС не участваха в гласуването, а от ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и "Възраждане" гласува само по един депутат, отбелязва БТА.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски поиска заглавието да бъде променено на Законопроект за отмяна на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА. Той посочи, че законът не е в съответствие с ежедневието на българските граждани и поиска неговото отпадане.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова възрази, че не може на второ гласуване да се прави редакционна промяна, с която да отпадне цял един закон.

Председателстващият заседанието зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин не подложи на гласуване предложението на Свиленски. Той посочи, че БСП е за отмяна на този закон, но това не може да стане със заглавието, а с внасяне на друг законопроект.

В крайна сметка заглавието "Законопроект за изменение и допълнение на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия" беше прието с 98 гласа "за", 44 "против" и 1 въздържал се.

Дебатите по законопроекта продължиха повече от два часа. Стигна се и до безредици в пленарната зала.