Министърът на околната среда Емил Димитров съобщи пред журналисти, че ще повика на среща ръководствата на основните четири мощности, които се занимават с преработка на отпадъци, за да обсъдят мерки за затягане на контрола върху вносните отпадъци. Персонално ще знам от кого ги получават, от граница до тях как вървят. Ако има проблем с тези контейнери, самите мощности/собствениците/ ще си връщат контейнерите, ако на пристанището дойдат контейнери, които не са така, както са обявени, този който ги е доставил - товари си ги на кораба и си заминава, в противен случай няма да може какъвто и да е друг контейнер да докара в България, обясни министърът.

Той илюстрира казаното с пример, че ако сега някой свали 50 контейнера и от тях се окаже, че един е с отпадъци, които не са регламентирани, и петдесетте контейнера няма да могат да влязат в България. Ще седят там, ще плащат денгуби, докато се изнесе контейнерът обратно, заяви министърът и посочи, че не очаква да има проблем с тези четири мощности, сред които са циментови заводи и един ТЕЦ. Едрият бизнес, тези които са направили тези мощности, по никакъв начин няма да се противи, напротив ще съдейства, убеден е министърът, защото според него сега легалният бизнес плаща цената на нелегалния, заради допълнителните ограничения, които се въвеждат под формата на допълнителни паркинги, видеокамери.

Министърът каза, че собственикът на фирмата, която отново е струпала отпадъци под магистрала "Струма" край Дупница, трябва да получи съответната принудителна административна мярка и да се спази процедурата.

"Нямам с президентската институция никакви проблеми. Аз съм много далеч. Аз съм служител на Министерския съвет", коментира министърът в отговор на въпрос дали има война между институциите.